Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα απονέμεται το «Ελληνικό Σήμα» σε ελαιόλαδο και ελιές

Εκδόθηκαν οι κανονισμοί για την κατοχύρωση του Σήματος για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές. Ποιος είναι ο σκοπός του Σήματος. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να τηρούνται.

Πώς θα απονέμεται το «Ελληνικό Σήμα» σε ελαιόλαδο και ελιές

Το ελληνικό... διαβατήριο που θα πιστοποιεί ότι τα προϊόντα τους παράγονται σε όλα τα στάδια στην Ελλάδα μπορούν πλέον να αποκτήσουν οι παραγωγοί εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, παρθένου ελαιόλαδου και επιτραπέζιων ελιών. Το «διαβατήριο» δεν είναι τίποτε άλλο παρά το «Ελληνικό Σήμα» που θεσπίστηκε με το νόμο 4072/2012, ως μια πρωτοβουλία να αναδειχθούν και να αναγνωριστούν τα «αυθεντικά» ελληνικά προϊόντα. Τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για τις αγορές του εξωτερικού.

Σκοπός του είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και η αποφυγή φαινομένων παραπλάνησής τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του ν. 4072/2012 εκδόθηκαν και αναρτήθηκαν χθες στη «Διαύγεια» οι κανονισμοί για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και το «παρθένο ελαιόλαδο» καθώς και για τις «επιτραπέζιες ελιές», ενώ έχουν προηγηθεί οι κανονισμοί για τα «γαλακτοκομικά προϊόντα» και τα «αλκοολούχα ποτά».

Σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού, τα προϊόντα στα οποία μπορεί να απονεμηθεί το Ελληνικό Σήμα είναι τα εξής:

- «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», όπως αυτό αναφέρεται στο Παράρτημα VII, Μέρος VIII του ΚΑΝ. 1308/2013.

- «παρθένο ελαιόλαδο», όπως αυτό αναφέρεται στο Παράρτημα VII, Μέρος VIII του ΚΑΝ. 1308/2013.

Φορέας απονομής του «Σήματος» είναι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - Δήμητρα (ΕΛΓΟ - Δήμητρα) στον οποίο θα κατατίθενται οι σχετικές αιτήσεις. Για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στα παραπάνω προϊόντα, πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

- οι ελαιόκαρποι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ελαιολάδου να παράγονται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα αλλά και οι επιχειρήσεις (έδρα και εγκαταστάσεις) έκθλιψης ελαιοκάρπων (ελαιοτριβεία) να εδρεύουν στην Ελλάδα.

Ομοίως, οι επιχειρήσεις (έδρα και εγκαταστάσεις) αποθήκευσης και εμπορίας μη προσυσκευασμένων προϊόντων (δεξαμενικοί χώροι) να εδρεύουν στην Ελλάδα όπως και οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας.

Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση είναι η τήρηση διαδικασίας ιχνηλασιμότητας, διατηρούμενης της δυνατότητας ανάστροφης επιβεβαίωσής της, που να διασφαλίζει:

- την ελληνική προέλευση των ελαιοκάρπων,

- τη συνέχεια της ιχνηλασιμότητας κατά τη διάρκεια των οποιωνδήποτε ενδιάμεσων διαδικασιών στην Επιχείρηση και στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις,

- την ταυτότητα των παραγόμενων τελικών προϊόντων που εξέρχονται από την Επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται ο σαφής διαχωρισμός του «εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου» και του «παρθένου ελαιόλαδου» από ομοειδή προϊόντα μη ελληνικής προέλευσης, σε όλα τα στάδια των παραγωγικών διαδικασιών.

Οι επιχειρήσεις που είναι πιστοποιημένες και καταχωρισμένες στο «Μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων και δικαιούχων χρήσεως των ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ» που τηρεί ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα για την παραγωγή ή και συσκευασία ή και εμπορία προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ, καταχωρίζονται αυτοδίκαια στο Μητρώο και δικαιούνται τη χρήση του «Ελληνικού Σήματος».

Οι επιτραπέζιες ελιές

Παρόμοιες είναι οι προϋποθέσεις και για την απόδοση του «Ελληνικού Σήματος» στις «επιτραπέζιες ελιές», για τις οποίες φορέας απονομής είναι ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v