Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πρόγραμμα εγγυήσεων 400 εκατ. για μικρομεσαίους από την ΕΤΕπ

Σε τελικό στάδιο οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την παροχή των εγγυήσεων. Στο 100% η κάλυψη, την Τετάρτη οι ανακοινώσεις. Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, θετικές οι πρώτες αντιδράσεις για Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Νέο πρόγραμμα εγγυήσεων 400 εκατ. για μικρομεσαίους από την ΕΤΕπ

Νέα ένεση ρευστότητας, ύψους 400 εκατ. ευρώ, στις ελληνικές μεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοινώνεται αύριο Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση της ΕΤΕπ, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο προγράμματος που είχε εφαρμόσει για πρώτη φορά η Τράπεζα το 2015 και αφορά εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Σήμερα, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των ανακοινώσεων βρίσκεται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τζόναθαν Τέιλορ, ο οποίος συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ειδικής επενδυτικής ομάδας στην Ελλάδα Νίκολας Τζένετ, θα συναντηθεί με υπουργούς της κυβέρνησης όπως και με τον κ. Χαρίτση.

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η ΕΤΕπ αναμένει με ενδιαφέρον να ακούσει και τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν ότι «θέλουν να δουν τα σχέδια της κυβέρνησης και είναι θετικοί στο να στηρίξουν το εγχείρημα».

Η ΕΤΕπ, λοιπόν, αποφάσισε και ήδη βρίσκεται σε τελικές συζητήσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την εφαρμογή του προγράμματος «Trade Finance Facility». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρέχει εγγυήσεις στο 100% έναντι 80% για την κάλυψη κινδύνων που συνδέονται με ενέγγυες πιστώσεις (Letters of Credit) καθώς και άλλων χρηματοδοτικών προϊόντων που δίνουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις με εμπορική δραστηριότητα. Με το πρόγραμμα αυτό, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΤΕπ, οι ελληνικές εταιρίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές τους επί ίσοις όροις.

Το πρόγραμμα της ΕΤΕπ, το οποίο ουσιαστικά θα τρέξουν... οι συστημικές τράπεζες, δίνει τις εγγυήσεις για διάστημα τριών-τεσσάρων μηνών στις εισαγωγικές επιχειρήσεις και έως τρία χρόνια στις εξαγωγικές.

Εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περί τις 300 μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στο προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα της ΕΤΕπ είχαν συμμετάσχει γύρω στις 200 εταιρίες. Οι δικαιούχοι κλάδοι είναι σχεδόν σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Έμφαση δίνεται στις κατασκευαστικές (προφανώς για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς διαγωνισμούς), στις μεταφορικές, φαρμακευτικές, χημικές κ.ο.κ.

Η ΕΤΕπ πέρυσι παρείχε συνολική χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ και φέτος οι εκτιμήσεις θέλουν να ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. Συνολικά τα χρόνια της κρίσης διατέθηκαν στη χώρα μας 7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ.

Η τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει και να χρηματοδοτεί έργα και επιχειρήσεις στην Ε.Ε. και για τον σκοπό αυτό προχώρησε σε δανεισμό 75 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v