Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Φεβρουάριο οι νέοι ιδιοκτήτες σε IBG, CPB ΑΕΔΑΚ και Laiki Factors

Επισπεύδει τις διαδικασίες πώλησης ο Κύπριος ειδικός διαχειριστής. Έως την Παρασκευή οι προσφορές για την πρόσληψη συμβούλου πώλησης. Το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, το ενδιαφέρον της αγοράς και η «προίκα» των εταιρειών.

Τον Φεβρουάριο οι νέοι ιδιοκτήτες σε IBG, CPB ΑΕΔΑΚ και Laiki Factors

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα κληθεί να «τρέξει» σε σύντομο χρονικό διάστημα την πώληση της Επενδυτικής Τραπέζης Ελλάδος (IBG), της CPB ΑΕΔΑΚ και της Laiki Factors.

Ειδικότερα, πρόκειται για κινήσεις του Κύπριου ειδικού διαχειριστή της περιουσίας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, που σε αυτή τη φάση αποσκοπούν στην πώληση των τριών θυγατρικών που διέθετε ο πάλαι ποτέ χρηματοπιστωτικός όμιλος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, σχετικό ενδιαφέρον θα εκδηλώσουν γύρω στις 4-5 ξένες εταιρείες συμβούλων, καθώς και 2-3 μεγάλα ελεγκτικά «σπίτια» από την Ελλάδα.

Σύμφωνα τώρα με το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι:

• Έως το τέλος Αυγούστου να έχει επιλεγεί ο σύμβουλος πώλησης.

• Έως το τέλος Νοεμβρίου (28/11) να έχουν υποβληθεί προσφορές από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και για τις τρεις προς πώληση εταιρείες.

• Και έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2018 να έχουν πουληθεί: α) Το 97,08% των μετοχών της Επενδυτικής Τραπέζης Ελλάδος (IBG), β) Το 94,52% της CPB ΑΕΔΑΚ και γ) Το 100% της Laiki Factors.

Με βάση πηγές από την Κύπρο, τα προϋπάρχοντα, νομικής φύσεως, προβλήματα που εμπόδιζαν την πώληση των προαναφερθεισών εταιρειών έχουν αντιμετωπιστεί οριστικά, ενώ παράλληλα εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις τρεις προς πώληση θυγατρικές.

Ειδικότερα, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG) πέρα από μια χρηματιστηριακή εταιρεία με σημαντικό μερίδιο αγοράς στη χώρα διαθέτει τραπεζική άδεια (πολύ δύσκολα θα εκδοθούν νέες άδειες στο ορατό μέλλον από την ΤτΕ), έχει πλεονάζουσα ρευστότητα, ενώ παράλληλα εκτελεί και κάποιες τραπεζικές εργασίες. H IBG έκλεισε το 2016 με ίδια κεφάλαια 81,6 εκατ. ευρώ, με ρευστότητα γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, με έσοδα εργασιών 7,1 εκατ. ευρώ και με ζημία 1,44 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, θετικά για την προσέλκυση ενδιαφέροντος αναμένεται να λειτουργήσει και η διαφαινόμενη στην Ελλάδα αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον φαίνεται πως θα υπάρξει και για τη CPB ΑΕΔΑΚ, με παράγοντες από την Κύπρο να υπενθυμίζουν το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί σε προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Τέλος, όσον αφορά στη Laiki Factors, πρόκειται για μια υγιή εταιρεία, με ίδια κεφάλαια 9,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016 και προ φόρων κερδοφορία 149 χιλ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v