Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Παράταση για τις αναπηρικές συντάξεις

Για 6 μήνες παρατείνεται η καταβολή αναπηρικών συντάξεων που έληξαν, εφόσον ακόμη δεν έχει εκδοθεί νέα απόφαση από το ΚΕΠΑ. Ποιους αφορά η διάταξη που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Τι ισχύει για τα λοιπά αναπηρικά επιδόματα.

ΕΦΚΑ: Παράταση για τις αναπηρικές συντάξεις

Την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να καταθέσει άμεσα διάταξη με την οποία θα δίνεται παράταση για 6 μήνες στις αναπηρικές συντάξεις των οποίων η προβλεπόμενη διάρκεια έληξε, χωρίς ακόμη να έχει εκδοθεί νέα απόφαση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), προβλέπει υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος.

Συγκεκριμένα, στην υπό κατάθεση διάταξη νόμου θα προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας θα παραταθεί για έξι μήνες. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στην υπό κατάθεση ρύθμιση, υπάγονται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, εφόσον αθροιστικά πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

(α) το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας έχει λήξει ή λήγει μέχρι την 30-6-2017 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους,

(β) είχαν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα σύνταξη λόγω αναπηρίας κατόπιν κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον.

Η παράταση καταβολής που αναφέρεται στην υπό κατάθεση διάταξη νόμου εφαρμόζεται, πέρα από τις συντάξεις λόγω αναπηρίας, για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας (ενδεικτικά: προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωϊδρυματικό επίδομα, επίδομα απόλυτης αναπηρίας κ.λπ.), καθώς και για τις συντάξεις που χορηγούνται με αιτία την αναπηρία (ενδεικτικά: συντάξεις σε παιδιά που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία).

Τα οικονομικά αποτελέσματα από τη ρύθμιση αυτή αρχίζουν αναδρομικά από την 1-7-2017 και λήγουν (i) είτε με τη συμπλήρωση 6 μηνών παράτασης χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας βάσει της κοινοποιούμενης διάταξης, (ii) είτε πριν τη συμπλήρωση των 6 μηνών, εφόσον στο μεταξύ εκδοθεί νέα οριστική κρίση υγειονομικής επιτροπής ΚΕΠΑ και απόφαση συνταξιοδότησης.

Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της χορήγησης της σύνταξης λόγω αναπηρίας βάσει της υπό κατάθεσης διάταξης, εξακολουθούν να γίνονται οι κρατήσεις υπέρ ασθένειας και παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εάν μετά την οριστική κρίση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ κριθεί ότι οι ανωτέρω συνταξιούχοι, που η χορήγηση σύνταξής τους παρατάθηκε βάσει της υπό κατάθεση διάταξης, δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (συντάξιμο βάσει της νομοθεσίας που διέπει τον ΕΦΚΑ), ή φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας μικρότερο από το προγενεστέρως κριθέν (67%) , οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών.

Στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v