Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνεια δύο δισ. μοιράζει φέτος στην Ελλάδα η ΕΤΕπ

Ενεργοποιήθηκε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, ύψους 400 εκατ. ευρώ Στόχος η τόνωση των διεθνών συναλλαγών ελληνικών επιχειρήσεων. Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για στρατηγικές επενδύσεις, τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Δάνεια δύο δισ. μοιράζει φέτος στην Ελλάδα η ΕΤΕπ

Δάνεια συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ προτίθεται να παράσχει εντός του 2017 στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, στη διάρκεια εκδήλωσης για την ενεργοποίηση του νέου προγράμματος ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την τόνωση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών ελληνικών επιχειρήσεων, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Jonathan Taylor.

Σύμφωνα με τον κ. Taylor, η διεύρυνση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς το περασμένο έτος «διοχευτεύθηκαν» 1,6 δισ. ευρώ, υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση της τράπεζας να στηρίξει ενεργά την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στους επενδυτικούς τομείς που εστιάζει η ΕΤΕπ υπογράμμισε ότι όλοι περιλαμβάνονται στους στόχους της τράπεζας, αλλά στην κορυφή βρίσκονται οι υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Αναφερόμενος στο νέο, δεύτερο πρόγραμμα (Trade Finance Facility - TFF), σημείωσε ότι αυτό θα βοηθήσει τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Μάλιστα τόνισε ότι το ανάλογο πρόγραμμα που διήρκησε από το 2013 έως το 2016 χρηματοδότησε 250 επιχειρήσεις με το ποσό των 392 εκατ. ευρώ.

Χαρίτσης: Στρατηγική επιλογή

Θέμα στρατηγικής επιλογής χαρακτήρισε τη συνεργασία της Ελλάδας με την ΕΤΕπ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Όπως ανέφερε, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η ταχύτητα για την ανάπτυξη της οικονομίας αυξάνεται και η έξοδος στις αγορές επιταχύνεται.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις του υπουργείου για τη στήριξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας αλλά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί, ο κ. Χαρίτσης προανήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις, κάτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα Trade Finance Facility (TFF), ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι σχεδιασμένο ειδικά για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις για ενέγγυες πιστώσεις, χρηματοοικονομικές εγγυήσεις και άλλα προϊόντα χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών που εκδίδονται από ελληνικές τράπεζες. Η εγγύηση της ΕΤΕπ θα παρέχει στους πελάτες ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό τη διασφάλιση ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις που καθορίζονται σε αυτά τα μέσα εμπορικής χρηματοδότησης θα ικανοποιούνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v