Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντομηνάς: Ανύπαρκτο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Τη θέσπιση κινήτρων ώστε η ιδιωτική ασφάλιση να καλύψει τα μεγάλα κενά του κρατικού συστήματος, ζήτησε ο γνωστός επιχειρηματίας. Επίθεση σε κυβέρνηση και τον... Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν υπάρχουν πολιτικοί με όραμα για τη χώρα».

Κοντομηνάς: Ανύπαρκτο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Μύδρους εναντίον της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, συνολικά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της DEMCO και ιδιόκτητης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV, Δημήτρης Κοντομηνάς.

Μιλώντας στην παρουσίαση του λευκώματος «Συλλεκτικά ασφαλιστήρια με ιστορία και καλλιτεχνική αξία από τον 19ο ως τον 20ό αιώνα», ο Δ. Κοντομηνάς έκανε λόγο για ανύπαρκτο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο επιβαρύνει με δυσβάστακτες εισφορές τους ασφαλισμένους, παρέχοντας τραγικές υπηρεσίες περίθαλψης και πενιχρές συντάξεις.

Ο πρωτεργάτης της πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων Ζωής στη μεταπολεμική Ελλάδα ζήτησε τη θέσπιση κινήτρων από την πολιτεία ώστε η ιδιωτική ασφάλιση να καλύψει τα μεγάλα κενά του κρατικού συστήματος, σημειώνοντας εμφατικά ότι το Δημόσιο αδυνατεί να προσφέρει, ακόμη και σήμερα, υπηρεσίες σε ασθενείς, που είχε ξεκινήσει η Interamerican τη δεκαετία του '80.

Βολές εξαπέλυσε ο επιχειρηματίας εναντίον της κυβέρνησης αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη μεν πρώτη καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες για το διάταγμα που αφορούσε στις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό, στον δε Πρόεδρο την απουσία παρέμβασης ακόμη και όταν κρίθηκε η αντισυνταγματικότητα.

Ο κ. Κοντομηνάς εξέφρασε την πικρία και την απαγοήτευσή του και για τις χλιαρές αντιδράσεις της κυβέρνησης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, προβάλλοντας το πρόσφατο παράδειγμα των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που χαρακτήρισε «Τούρκους» τους Έλληνες πολίτες με μουσουλμανικό θρήσκευμα. Δεν υπάρχουν πολιτικοί με όραμα για τη χώρα, κατέληξε ο κ. Κοντομηνάς.

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θ. Μητράκος, αφού αναφέρθηκε στα μεγάλα βήματα που έγιναν σε επίπεδο εποπτείας τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν στην αγορά λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Δ. Μαζαράκης σημείωσε ότι στόχος της αγοράς είναι να επανέλθει σύντομα στα επίπεδα ασφαλίστρων που είχε πριν την κρίση (σ.σ. 5,5 δισ. ευρώ παραγωγή ασφαλίστρων το 2009), σημειώνοντας ότι στο κατάλληλο περιβάλλον μπορεί μεσοπρόθεσμα να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν τα ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Το λεύκωμα είναι ένα ιστορικής σημασίας βιβλίο, αποτέλεσμα της συνεργασίας των Εκδόσεων Μίλητος και των Εκδόσεων Σπύρου, το οποίο αναδεικνύει την προσφορά της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και του θεσμού της ασφάλισης μέσα από ασφαλιστήρια συμβόλαια. Περιλαμβάνει δεκάδες Ασφαλιστήρια Συμβόλαια που εκδόθηκαν από το 1860 μέχρι και το 1960, με καλλιτεχνική, ιστορική και ασφαλιστική αξία, από την ιδιωτική συλλογή του εκδότη-συγγραφέα κ. Ευάγγελου Σπύρου.

Στα συμβόλαια, «αποτυπώνεται» ο στενός δεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης με τη σύγχρονη ελληνική οικονομική ιστορία αλλά και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της χώρας και στην προστασία του πληθυσμού σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες όπως παραδείγματος χάριν την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v