Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βελκουλέσκου: Να κλείσει γρήγορα η συζήτηση για το χρέος

Δεν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι για τα πλεονάσματα, η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει ανάπτυξη άνω του 1% υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι δημιουργούν περιθώρια για κοινωνικές δαπάνες.

Βελκουλέσκου: Να κλείσει γρήγορα η συζήτηση για το χρέος

Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους, τόνισε η εκπρόσωπος του Ταμείου στους θεσμούς, συμμετέχοντας μέσω skype στο συνέδριο του Economist. Όπως είπε, οι συζητήσεις για το θέμα πρέπει να τελειώσουν σύντομα, δεδομένου ότι δεν αρκούν οι μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα απλά δεν είναι ρεαλιστικοί, τόνισε και επανέλαβε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα άνω του 1,5% μακροπρόθεσμα και να καταφέρει ανάπτυξη άνω του 1%.

Εξηγώντας την άποψή του Ταμείου για το θέμα η Ντ. Βελκουλέσκου εκτίμησε ότι έως το 2060 το εργατικό δυναμικό θα έχει μειωθεί κατά 1/3, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτευχθούν τόσο υψηλά πλεονάσματα.

Ακόμη υποστήριξε ότι όσο επιταχύνονται οι μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας, τόσο πιο γρήγορα δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να ανακάμψει αφήνοντας να φανεί η αντίθεση με την επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό με τη μείωση του αφορολογήτου. Όπως ανέφερε, στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί μία δυστοκία στην προώθηση και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις δημιουργούν περιθώριο για αύξηση των κοινωνικών δαπανών, προσθέτοντας ότι παρ' όλη την πρόοδο που έχει συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο σε όλα τα μέτωπα, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες σε ορισμένους τομείς, αναφέροντας ενδεικτικά το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v