Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Οδηγίες για την εξαγορά πλασματικών ετών

Δύο διευκρινιστικές εγκυκλίους για την εξαγορά πλασματικών ετών και τις εισφορές αγροτών που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2016 εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Τι προβλέπεται για τον υπολογισμό των εισφορών στην περίπτωση εξαγοράς. Αναλυτικά παραδείγματα.

ΕΦΚΑ: Οδηγίες για την εξαγορά πλασματικών ετών

Οδηγίες και διευκρινήσεις για την δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων στον ΕΦΚΑ, δίνει εγκύκλιος του ταμείου που καθορίζει και τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς, στις περιπτώσεις που προβλέπεται.

Αναλυτικά, ξεκαθαρίζεται ότι ως χρόνος ασφάλισης λογίζεται ο πραγματικός χρόνος ασφαλιστέας απασχόλησης (στην περίπτωση των μισθωτών ακόμη και αν οφείλονται εισφορές), ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας των πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων, οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης, ο χρόνος ασφάλισης που έχει αναγνωριστεί και εξαγοραστεί ή συνεχίζεται η εξαγορά, καθώς και ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης.


Προσοχή: αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 12η/5/2016 αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις προϊσχύουσες του νόμου Κατρούγκαλου διατάξεις.

Στις περιπτώσεις όπου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων μισθωτών προβλέπεται η καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο, του συνόλου των εισφορών κλάδου σύνταξης (εργοδότη και ασφαλισμένου) για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του εξαγοραζόμενου χρόνου μεταβληθούν τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών, δεν επέρχεται μεταβολή στο ύψος εξαγοράς όπως αυτό υπολογίστηκε με βάση την αρχική ημερομηνία της αναγνώρισης.

Έτσι, για παράδειγμα εργαζόμενος στον ΟΤΕ, ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΑΠ- ΟΤΕ) που αιτείται την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης το έτος 2017, θα καταβάλλει εισφορά που θα ανέρχεται σε ποσοστό 25,99% (8,29% ασφαλισμένου - 17,70% εργοδότη). Εργαζόμενος στη ΔΕΗ, ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΑΠ- ΔΕΗ) που αιτείται την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης το έτος 2018, θα καταβάλλει εισφορά που θα ανέρχεται σε ποσοστό 26,51% (5,84% ασφαλισμένου - 17,67% εργοδότη).

Η εισφορά υπολογίζεται, ανεξαρτήτως εάν έχει διακοπεί ή όχι η απασχόληση, με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς. Εφόσον κατά τον μήνα αυτό η ασφάλιση δεν αντιστοιχεί σε πλήρη απασχόληση (μειωμένη ή και εκ περιτροπής), ανάγεται σε πλήρη ασφάλιση κατά περίπτωση.

Και νέα προθεσμία για τους αγρότες που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης

Εν τω μεταξύ, προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου 2017 θα έχουν και οι αγρότες που έως τις το τέλος Δεκεμβρίου του 2016 υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης , προκειμένου να καταβάλλουν τις εισφορές για το β’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικά, διευκρινιστική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31/12/2016, αναγνωρίζεται ο χρόνος που έχει διανυθεί στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, εφόσον έχουν καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές για το διάστημα αυτό. Καθώς αρχικά, δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής των εισφορών για το β’ εξάμηνο του 2016 για τους αγρότες, ο ΕΦΚΑ όρισε ως ικανή ημερομηνία εξόφλησης των οφειλών, την 30η/6/2017.

Δεδομένου όμως, ότι η καταληκτική αυτή ημερομηνία εξόφλησης παρατάθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και πλέον προβλέπεται προθεσμία εξόφλησης έως τις 30/11/2017 για όλους τους ασφαλισμένους, η παράταση θα πρέπει να καλύψει σύμφωνα με την εγκύκλιο, και τους αγρότες που κατέθεσαν αίτηση συνταξιολδότησης. 
Στην εγκύκλιο μάλιστα διευκρινίζεται ότι, και στην περίπτωση αυτή, οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, έχουν τη δυνατότητα διακανονισμού καθυστερούμενων οφειλών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v