«Έφυγε» ο Μίνως Κυριακού

Τα τελευταία χρόνια ο επιφανής επιχειρηματίας υπέφερε από προβλήματα υγείας, κυρίως στο κυκλοφορικό σύστημα. Εφυγε σε ηλικία 75 ετών από ανακοπή καρδιάς. Το βιογραφικό του. Τα μηνύματα των πολιτικών.

«Έφυγε» ο Μίνως Κυριακού

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών, από ανακοπή χθες το βράδυ, ο εφοπλιστής και ιδρυτής του ομίλου ΑΝΤ1, Μίνωας Κυριακού.

Ο Μίνωας Κυριακού  γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1942, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας από μικρή ηλικία ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '80 δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και ήταν ο ιδρυτής του ομίλου ΑΝΤ1.

Διατέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004-2009) , είχε αναλάβει τη διοίκηση του Πανελληνίου Γ.Σ. και συνέβαλε στην αναβίωση του διεθνούς αθλητικού μίτινγκ «Τσικλητήρεια».

Σε ανακοίνωση της οικογένειας Κυριακού αναφέρεται: «Με βαθιά συγκίνηση και θλίψη, σύσσωμη η οικογένεια Κυριακού αποχαιρετά τον πολυαγαπημένο μας Μίνω, που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, από ανακοπή καρδιάς αργά το απόγευμα».

Σε ανακοίνωσή του το Ιατρικό Αθηνών αναφέρει: «Αιφνιδίως, σήμερα στις 4 μ.μ., ο Μίνως Κυριακού υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον προσωπικό του ιατρό, οι οποίες συνεχίστηκαν και κατά τη μεταφορά του, χωρίς κανένα σημείο ανάνηψης. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χωρίς κανένα ζωτικό σημείο, στις 5:30 μ.μ. Παρά τη συνέχιση των προσπαθειών από την εξειδικευμένη ομάδα ιατρών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δεν κατέστη δυνατή η ανάνηψή του».

Το βιογραφικό

Ο Μίνως Κυριακού σπούδασε σε Γαλλία και Ελβετία. Ένας από τους προπαππούδες του ήταν ο Υδραίος πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης που είχε διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας ενώ άλλος ήταν ο Αλέξανδρος Κορυζής, ο οποίος διατέλεσε επίσης πρωθυπουργός κατά την περίοδο 1940-1941 και ο οποίος αυτοκτόνησε λίγες ημέρες πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.

Είναι γόνος οικογένειας εφοπλιστών της οποίας η ναυτιλιακή επιχείρηση ιδρύθηκε το 1852. Ο Μίνως Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας από μικρή ηλικία (17 ετών) και σε ηλικία 23 ετών (1965) ίδρυσε την Athenian Tankers Inc. Το 1976, ίδρυσε δύο εταιρείες εμπορίου πετρελαιοειδών, την Bacoil International και την Athenian Oil Trading Inc.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο Μίνως Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των μέσων ενημέρωσης με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97.2 στην Αθήνα. Το 1989, ένα έτος μετά την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού, εγκαινιάστηκε η τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999, σήμερα δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Το 1997 ανέλαβε τη διοίκηση του Πανελληνίου Γ.Σ. και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση του διεθνούς αθλητικού μίτινγκ «Τσικλητήρεια», το οποίο, το 2002, εντάχθηκε στην κατηγορία Super Grand Prix της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού.

Τον Δεκέμβριο του 2004 ο Μίνως Κυριακού παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρί Κωνσταντάτου, με την οποία χώρισαν φέτος. Ο ίδιος είχε δύο γιους και μία κόρη από τον προηγούμενο γάμο του.

Μητσοτάκης: Σημάδεψε την επιχειρηματική ζωή του τόπου

Ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Μίνωα Κυριακού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Μίνωα Κυριακού. Υπήρξε ένας άνθρωπος με όραμα, αρχές και ιδανικά. Σημάδεψε με την πορεία του την επιχειρηματική ζωή του τόπου για πολλές δεκαετίες.

Μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή στον χώρο της ναυτιλίας, προχώρησε στην ίδρυση του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, συνεισφέροντας σημαντικά στην αντικειμενική ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία.

Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Γεννηματά: Υπήρξε καινοτόμος επιχειρηματίας

«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του Μίνωα Κυριακού. Υπήρξε ένας δραστήριος και καινοτόμος επιχειρηματίας στη Ναυτιλία και στα Μέσα Ενημέρωσης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αποτέλεσε έναν από τους βασικούς θεμελιωτές της ιδιωτικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη συμβολή στην ενημέρωση και στην πολυφωνία.

Μα πάνω από όλα ήταν ένας ζεστός άνθρωπος, ένας στοργικός πατέρας, ένας καλός φίλος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του ΑΝΤ1», δήλωσε η Φ. Γεννηματά.

Λεβέντης: Υπήρξε σημαντική προσωπικότητα

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του ιδρυτή και προέδρου του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ εκφράζει με ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του Μίνωα Κυριακού. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του», αναφέρει ο Βασίλης Λεβέντης.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «ο εκλιπών υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στον επιχειρηματικό τομέα και είχε πολυσχιδή δραστηριότητα. Αφήνει ένα σπουδαίο έργο και μια βαριά παρακαταθήκη στα παιδιά του, ως συνεχιστές αυτής της επιτυχημένης πορείας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v