ΤΑΙΠΕΔ: Νέα παράταση στον διαγωνισμό για τη μαρίνα Πύλου

Στα τέλη Οκτωβρίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση της μαρίνας Πύλου. Σήμερα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε νέα παράταση του διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013.

ΤΑΙΠΕΔ: Νέα παράταση στον διαγωνισμό για τη μαρίνα Πύλου

Σε μνημείο καθυστερήσεων έχει μετατραπεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Πύλου, ενώ είναι άγνωστο αν έπειτα από τέσσερα χρόνια παραμένει ακόμα κάποιος υποψήφιος πλην του ομίλου Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino κ.λπ.), που φέρεται ως σίγουρος ενδιαφερόμενος. Η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε πως παρατείνεται για τις 30 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής δεσμευτικής προσφοράς. Οι δεσμευτικές προσφορές αρχικά προγραμματίζονταν για τις αρχές του χρόνου, αλλά χρειάστηκε νέα παράταση και τώρα μετατέθηκαν εκ νέου για τον Οκτώβριο.

Ο διαγωνισμός για την 40ετή παραχώρηση της μαρίνας Πύλου έχει ξεκινήσει πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά υπήρξαν εμπλοκές με την αρχαιολογία, την τοπική δημοτική αρχή, καθώς και πολυετείς διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί συμφωνία και να αντιμετωπιστεί το βουνό των εκκρεμοτήτων.

Παρά το γεγονός πως αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 11 όμιλοι και έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού οκτώ εξ αυτών, οι πληροφορίες φέρνουν ως σίγουρο υποψήφιο την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, η οποία ελέγχει το γειτονικό ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino. Μειοψηφικό μερίδιο στο τελευταίο ελέγχει η οικογένεια Olayan από τη Σαουδική Αραβία, η οποία όμως διατηρεί επιχειρηματική παρουσία σχεδόν μισού αιώνα στη χώρα μας. Επιπλέον, η πλευρά Κωνσταντακόπουλου συνεργάζεται και με τον τουρκικό όμιλο Dogus (που κατέχει το 50% της μαρίνας Φλοίσβου και σειρά άλλων τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο). Οι δύο όμιλοι εξαγόρασαν το ξενοδοχείο Hilton από την Ιονική Ξενοδοχειακή (Alpha Bank).

Τόσο η Dogus όσο και η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τη μαρίνα Πύλου, όπως και στους διαγωνισμούς για άλλες μαρίνες που δεν προχώρησαν. Για να προχωρήσει ο διαγωνισμός της μαρίνας Πύλου χρειάστηκαν πολυετή παζάρια μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Τελικά το τελευταίο αποδέχθηκε την τελική πρόταση του Ταμείου στα μέσα του προηγούμενου έτους. Μεταξύ των προβλέψεων που έχουν ενταχθεί στον τελικό σχεδιασμό για τη μαρίνα είναι οι πλωτές εξέδρες, ξύλινος επιθαλάσσιος διάδρομος για τη διέλευση των επισκεπτών, κτίσματα ύψους 7,5 μέτρων με στέγη έως 4,5 μέτρα, με δυνατότητα κάλυψης 30% και συντελεστή δόμησης 0,2.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v