Πλαστικό χρήμα: Ατοκες δόσεις και Εφορία αβγατίζουν τις συναλλαγές

Συνολικά 55 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με κάρτες πληρωμών. Αυξήθηκε η μέση αξία συναλλαγών με πιστωτικές καθώς οι καταναλωτές εκμεταλλεύονται τις άτοκες δόσεις. Περιορισμένες οι απάτες, ποιες είναι οι πλέον επικίνδυνες συναλλαγές.

Πλαστικό χρήμα: Ατοκες δόσεις και Εφορία αβγατίζουν τις συναλλαγές

Συνεχίζει να αυξάνει ο αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών καθώς, σύμφωνα με την ΤτΕ, ανήλθε στα 513 εκατ. συναλλαγές από 381 εκατ. που διενεργήθηκαν το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35%. Η αναλογούσα αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε στα 55 δισ. ευρώ από 53 δισ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4%.

Εστιάζοντας στις συναλλαγές:

* Ο μέσος αριθμός συναλλαγών παρουσιάστηκε αυξημένος κατά 26% σε σχέση με το 2015 και ανήλθε σε 34 συναλλαγές ανά κάρτα από 27 συναλλαγές το 2015. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κυμάνθηκε στις 35 συναλλαγές από 28 και ο μέσος αριθμός ανά πιστωτική κάρτα στις 30 συναλλαγές από 23 το 2015.

* Αντίστροφα, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε κατά 1% σε 3.704 ευρώ το 2016 από 3.742 ευρώ το 2015. Περαιτέρω, η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε μείωση κατά 3% σε 4.066 ευρώ από 4.188 ευρώ ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα αυξήθηκε κατά 7% σε 1.995 ευρώ από 1.862 ευρώ το 2015. Σύμφωνα μάλιστα με την ΤτΕ, η αύξηση της μέσης αξίας ανά πιστωτική κάρτα αποδίδεται κυρίως στη δυνατότητα εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω πιστωτικών καρτών και με τη χρήση μηνιαίων άτοκων δόσεων το 2016.

* Τέλος, σε ό,τι αφορά στη μέση αξία ανά συναλλαγή καταγράφηκε πτώση της κατά 22% και κυμάνθηκε σε 108 ευρώ από 140 ευρώ το 2015. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση του συνολικού αριθμού συναλλαγών συγκριτικά με την αύξηση της συνολικής αξίας των συναλλαγών, συμπεραίνεται ότι οι κάρτες χρησιμοποιούνται πλέον και για μεγάλο αριθμό πληρωμών μικρής αξίας.

Οι απάτες

Εκεί πάντως που καταγράφεται σταθεροποίηση είναι στις απάτες. Ο δείκτης της έντασης της απάτης παρέμεινε σταθερός στο 0,01%, αναλογώντας σε 1 ευρώ αξίας απάτης ανά 10 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών. Τα περισσότερα περιστατικά διαπιστώνονται στις εξ αποστάσεως (card not present) συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου.

Η περαιτέρω ανάλυση των περιστατικών απάτης στις εξ αποστάσεως συναλλαγές κατέδειξε πως τα περιστατικά αυτά αφορούσαν διαδικτυακές συναλλαγές αγορών προϊόντων σε εμπόρους του εξωτερικού με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα. Στην ελληνική αγορά οι φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών έχουν υλοποιήσει σε ευρεία έκταση το διεθνές τεχνικό πρότυπο ασφαλών συναλλαγών 3D Secure, με επακόλουθο τη διατήρηση χαμηλού επιπέδου στη διαδικτυακή κυρίως απάτη στις εγχώριες συναλλαγές.

Ο αριθμός των περιστατικών απάτης στις συναλλαγές με φυσική παρουσία της κάρτας σε τερματικά ΑΤΜ διατηρήθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο, μειωμένος κατά 59% το 2016. Αντίστοιχα, η αναλογούσα αξία των περιστατικών αυτών μειώθηκε κατά 26%.

Στις συναλλαγές με φυσική παρουσία της κάρτας σε POS, ο αριθμός των περιστατικών απάτης εμφανίστηκε αυξημένος κατά 58%, με μείωση όμως της αντίστοιχης αξίας των περιστατικών αυτών κατά 14%. Μολονότι το 2016 καταγράφηκε αύξηση του αριθμού και της αξίας των συναλλαγών σε POS ως ποσοστού επί του συνόλου του αριθμού και της αξίας των συναλλαγών, το επίπεδο των περιστατικών απάτης παρέμεινε ιδιαίτερα μειωμένο το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v