Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TτΕ: Μειώθηκε €2,8 δισ. η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA

Χαμηλότερη κατά 6,9% ή €2,8 δισ. ήταν η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

TτΕ: Μειώθηκε €2,8 δισ. η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ (ELA) υποχώρησε στο τέλος Ιουνίου στα 37,9 δισ. ευρώ από τα 40,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαϊου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η υποχώρηση που καταγράφεται από το περασμένο καλοκαίρι οφείλεται στην επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ τον περασμένο Ιούνιο, η οποία έδωσε ξανά πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΤτΕ ανακοίνωσε σημαντική αποκλιμάκωση του ορίου για την αξιοποίηση της ρευστότητας μέσω του ELA. «Στις 5 Ιουλίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 41,6 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 2,0 δισ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v