Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη έχουν επιστρέψει στη χώρα, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Οφείλω έναν φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, ιδίως στα φτωχότερα στρώματα. Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

«Αγαπώ αυτή τη χώρα», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εκδήλωση για την αναγόρευσή του ως Διδάκτορα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Πρέπει να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού που δεν έγινε σεβαστή από όλους τους ευρωπαίους, τόνισε.

«Κάποιες φορές διαβάζω σε γερμανικές και ολλανδικές εφημερίδες ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό κράτος, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι ένα μεγάλο έθνος», τόνισε.

«Τώρα είναι ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα και αυτό κάνει η Ελλάδα. Σήμερα η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη έχουν επιστρέψει», δήλωσε στέλνοντας στο μήνυμα στον παριστάμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Όταν έλεγα παλαιότερα «θα σταθούμε για την Ελλάδα» δεν υπήρχαν χειροκροτήματα, είπε σημειώνοντας ότι ήταν παρόν ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα όλοι λένε ότι ήταν σωστό να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, τόνισε.

Νωρίτερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Η επίσκεψή σας γίνεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ανακοίνωσή σας χθες, ότι κινήθηκε η διαδικασία τερματισμού υπερβολικού ελλείμματος, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.

Και οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009, όταν το ελληνικό έλλειμμα έφτασε το 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα, βρίσκεται στο 1,2%, ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες, στο 0,6%. Και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μοναδική η συγκυρία για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη πλέον. Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Αυτό είναι το μήνυμα».

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε τα εξής:

«Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015, το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδο του 5,1%, είχε ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον, ναι, η χώρα σας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας. Οφείλω έναν φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, ιδίως στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες. Οφείλω αυτό να το αναγνωρίσω στον ελληνικό πληθυσμό». 

 

* Η ομιλία του Ζ.Κ. Γιούνκερ στο ΑΠΘ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v