Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες ωφελούνται από την αύξηση των επενδύσεων

Το σενάριο της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα περάσει αναγκαστικά μέσα από μια μεγάλη αύξηση των επενδύσεων. Ποιες εισηγμένες εταιρείες θα ωφεληθούν περισσότερο. Γιατί και πώς θα επηρεαστούν οι τράπεζες.

Εισηγμένες: Ποιες ωφελούνται από την αύξηση των επενδύσεων

Το σύνολο σχεδόν των οικονομικών αναλυτών και των πολιτικών κομμάτων (των δύο μεγαλύτερων, συμπεριλαμβανομένων) συμφωνεί στο ότι η ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα περάσει αναγκαστικά μέσα από την υλοποίηση πλήθους επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, μικρών και μεγάλων, ελληνικών και ξένων.

Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση «τρέχει» τώρα προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα έργα του νέου ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα διαφοροποίησε χαρακτηριστικά τη στάση της σε μια ευρεία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με επενδύσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων, το project του Ελληνικού και οι αξιοποιήσεις άλλων εκτάσεων του δημοσίου.

Επίσης, σημαντικές επενδύσεις εκτιμάται ότι μπορούν να προσελκυσθούν στην Ελλάδα είτε σε μια σειρά από «καυτούς» κλάδους (π.χ. τουρισμός, τρόφιμα), είτε σε περιπτώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που θα αποκτηθούν μέσα από κουρέματα των τραπεζικών τους υποχρεώσεων.

Τέλος, σημαντικές επενδύσεις μπορούν να προέλθουν από πολλές ιδιωτικές εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες τελικά κατάφεραν να αμυνθούν αποτελεσματικά απέναντι στην πολυετή οικονομική ύφεση και τώρα επιδιώκουν να επεκταθούν, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις λεγόμενες ευκαιρίες της κρίσης.

Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι θα επιβεβαιωθεί στην πράξη το αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει σημαντική τόνωση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια, τότε το ερώτημα που τίθεται στο ΧΑ είναι το ποιες εισηγμένες εταιρείες θα μπορούσαν να ωφεληθούν.

Μια πρώτη απάντηση που δίνουν οι αναλυτές είναι πως θα επωφεληθεί το σύνολο των εισηγμένων επιχειρήσεων ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίον δραστηριοποιείται η καθεμία, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας. Επίσης, αναμένεται να επηρεαστούν θετικά οι τιμές όλων των μετοχών, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ θα μειώσει τον κίνδυνο της χώρας, πράγμα που θα ωθήσει τους αναλυτές να ανεβάσουν τις τιμές-στόχους όλων των τίτλων.

Μεταξύ των ωφελημένων θα είναι προφανώς και οι τράπεζες, οι οποίες: α) Θα έχουν τη δυνατότητα να δανειοδοτούν νέες και περισσότερο αξιόπιστες επιχειρηματικές δραστηριότητες και β) Θα δουν πως λόγω του αυξημένου ΑΕΠ, θα διευκολυνθεί το έργο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους προς εταιρείες και νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχουν και εισηγμένες εταιρείες που έχουν περισσότερους λόγους να ωφεληθούν από ένα αυξημένο ΑΕΠ, το οποίο θα βασίζεται στην υλοποίηση αυξημένων επενδύσεων, όπως:

• Οι κατασκευαστικές εταιρείες, μικρότερες και μεγαλύτερες σε μέγεθος (π.χ. Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ, Intrakat, ΕΚΤΕΡ).

• Δραστηριότητες μεγάλων ομίλων όπως της Viohalco και του Μυτιληναίου.

• Οι εταιρείες πληροφορικής, είτε αυτές δραστηριοποιούνται ως ένα βαθμό στα δημόσια έργα (π.χ. Byte, Space Hellas, Q&R), είτε επικεντρώνονται στο κομμάτι των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

• Οι εισηγμένες του κλάδου σιδήρου-χάλυβα (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου), ο κύκλος εργασιών των οποίων επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από την πορεία των επενδύσεων.

• Η υλοποίηση επενδύσεων επηρεάζει τη ζήτηση για τσιμέντο. Όσο και αν η Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ είναι έντονα διεθνοποιημένη, οι εγχώριες πωλήσεις συνδυάζονται συνήθως με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, λόγω του περιορισμένου μεταφορικού κόστους.

• Η εταιρεία παραγωγής μεταλλικών κατασκευών Mevaco επωφελείται σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι βιομηχανίες συγκαταλέγονται στους βασικότερους πελάτες της.

• Η βασικότερη δραστηριότητα της ΕΛΤΡΑΚ είναι η αντιπροσώπευση των εκσκαπτικών μηχανημάτων Caterpillar, άρα ευνοείται όταν οι κατασκευαστικές εταιρείες αναλαμβάνουν νέα έργα.

• Η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας δραστηριοποιείται στον χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού και ο όγκος των εργασιών της συνδέεται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των εκάστοτε επενδύσεων που υλοποιούνται στη χώρα.

• Η Μαθιός Πυρίμαχα ευνοείται από επενδύσεις στον χώρο της βιομηχανίας και των ακινήτων.

• Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ενισχύονται οι εταιρείες του κλάδου ξυλείας (π.χ. Ακρίτας, Interwood-Ξυλεμπορία), ή των επίπλων (Satο, Δρομέας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v