Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο υπουργείο Εργασίας για «θετικά σήματα» ο Τσίπρας

Σύσκεψη και δηλώσεις για ανεργία, εργασιακές σχέσεις, αδήλωτη-απλήρωτη-ανασφάλιστη εργασία στο υπουργείο Εργασίας. Αστερίσκος για τις συνδικαλιστικές αλλαγές που αποτελούν… προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης.

Στο υπουργείο Εργασίας για «θετικά σήματα» ο Τσίπρας

Με την επιχειρούμενη (συμβολική, έστω) έξοδο στις αγορές «τις επόμενες ώρες» και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας, το Μαξίμου ευελπιστεί να στείλει δύο ηχηρά, θετικά σινιάλα στη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Κι αν το πρώτο θα προβληθεί ως απόδειξη ότι η έξοδος από «τα μνημόνια» πλησιάζει, το δεύτερο στοχεύει στην καρδιά της «καθημερινότητας»: στις εργασιακές σχέσεις, την ανεργία και τη ζούγκλα της αδήλωτης-απλήρωτης-ανασφάλιστης εργασίας.

Το «απλήρωτης» άλλωστε απέκτησε άλλη διάσταση μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου («η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας») και την αυτοκτονία εργαζόμενης που ήταν απλήρωτη επί 15 μήνες.

Η έλευση του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (όπως είναι ο πλήρης τίτλος) έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 10 το πρωί.

Μετά τη σύσκεψη με την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, τις αναπληρώτριες υπουργούς Θεανώ Φωτίου και Ράνια Αντωνοπούλου, τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, καθώς και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.

Κατά τις πληροφορίες, αυτό που θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει ο κ. Τσίπρας είναι η ανάσχεση της ανεργίας και το θετικό πρόσημο στη σχέση πλήρους - μερικής απασχόλησης.

Μεταξύ των στοιχείων που έχουν προστεθεί στο σχέδιο ομιλίας είναι η μείωση της ανεργίας στο 21,7% τον Απρίλιο έναντι 23,6% τον περσινό Απρίλιο (και έναντι 26,5% που παρέλαβε το 2015 η σημερινή κυβέρνηση).

Επίσης, το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2017 κατά 256.000 νέες θέσεις εργασίας («αποτελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα», είπε προ ημερών στη Βουλή η κ. Αχτσιόγου).

Στα στοιχεία ανήκει και η αντιστροφή της αναλογίας πλήρους - μερικής απασχόλησης, καθώς τον Μάιο έγινε 60-40 ενώ ήταν 40-60 (σ.σ. ο Ιούνιος εξαιρείται διότι, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, αυξήθηκαν οι εποχικές προσλήψεις στις τουριστικές επιχειρήσεις).

Το «σαφάρι» της Επιθεώρησης Εργασίας

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σχεδιάζεται να δοθεί έμφαση στην «πολύ καλή δουλειά» που κάνει τους τελευταίους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υπό τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Πέρα από τους «σαρωτικούς ελέγχους» και τα γερά πρόστιμα που έχουν καταλογισθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις, το στοιχείο που προβάλλεται αφορά στον εξοπλισμό του Σώματος σε επιστημονικό προσωπικό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2014, κατήργησε διακόσιες εννιά οργανικές θέσεις, είκοσι έξι οργανικές μονάδες, εννέα διευθύνσεις και δεκαεπτά τμήματα του Σώματος», έχει αναφέρει σχετικά η υπουργός Εργασίας.

Δίνοντας μάλιστα έμφαση στην κατάργηση του Τμήματος Νομικής Στήριξης και του Τμήματος Πληροφοριακών, είχε προσθέσει χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να προσπαθήσει ένας ελεγκτικός μηχανισμός να λειτουργήσει χωρίς νομική στήριξη και χωρίς πληροφοριακό σύστημα».

Τι κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση;

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις που θα δώσουν ο πρωθυπουργός και η υπουργός στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς παραμένει θολό το τι κέρδισε τελικά η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Επίσης, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα γίνει αναφορά στα ζητήματα του συνδικαλισμού, δεδομένου ότι στα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση ανήκουν και οι αλλαγές στη λήψη απόφασης για απεργία, δηλαδή με τη θετική ψήφο του 50% στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Μέτρο που κάθε άλλο παρά περνά αδιάφορα από τους βουλευτές και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v