ΝΟΜΕ: Πώς το ρεκόρ στις τιμές απομακρύνει το άνοιγμα της αγοράς

Έντονος προβληματισμός για τις υψηλές τιμές που έδωσαν οι «παίκτες». Μικροί και μεγάλοι έδωσαν 11 ευρώ υψηλότερα από το κατώφλι των 32,05 ευρώ. Οικονομικά ασύμφορη για τους πρωτοεμφανιζόμενους η διαμόρφωση ανταγωνιστικών πακέτων προς τους καταναλωτές.

ΝΟΜΕ: Πώς το ρεκόρ στις τιμές απομακρύνει το άνοιγμα της αγοράς

Πολύ μακριά από τον στόχο του ανοίγματος της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, για τον οποίο άλλωστε καθιερώθηκαν, βαδίζουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας έρχονται να επιβεβαιώσουν το δημοσίευμα της 19ης Ιουλίου του Euro2day.gr, το οποίο παρουσίαζε τις ανησυχίες των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, αναφορικά με τη δράση traders αλλά κυρίως για τη μη διαμόρφωση χαμηλών τιμών, ώστε να υπάρξει πραγματικά έδαφος για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική ρεύματος.  

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, αφενός, οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, στα 43,05 ευρώ, ανά MWh/h, όταν το κατώφλι έχει οριστεί στα 32,05 ευρώ. Αφετέρου, αυξήθηκε ο αριθμός των «παικτών», έφτασε στους 18, όταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 26ης Απριλίου ήταν 11. Έτσι σε μία πρώτη ανάγνωση, ο συνδυασμός της μικρής ποσότητας που βγήκε χθες σε δημοπρασία, 145 MWh/h, με τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων προκάλεσε την εκτίναξη κατά 11 ευρώ της τιμής. Μάλιστα η τιμή των 43,05 ευρώ αποτελεί ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή του ΝΟΜΕ. Και το παράδοξο είναι ότι η τιμή εκκίνησης είναι χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη που ορίστηκε, όταν ίσχυσαν για πρώτη φορά οι δημοπρασίες.

Οι ίδιοι παρατηρητές σημειώνουν ακόμη ότι στο «παιχνίδι» μπήκαν και καινούριες εταιρίες μικρές σε μέγεθος και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα κόστη που έχουν να αντιμετωπίσουν για τη διείσδυσή τους στους καταναλωτές. Η τιμή των 43,05 ευρώ κρίνεται οριακά μη βιώσιμη. Πάντως τα «χτυπήματα» που έκαναν σε αυτά τα επίπεδα οι μικροί της αγοράς δείχνουν και τη διάθεσή τους να μπουν στην προμήθεια, προσδοκώντας στην πτώση της ΔΕΗ.

Παράλληλα, όπως προκύπτει και από τον πίνακα των τελικών αποτελεσμάτων της χθεσινής δημοπρασίας που ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ (χωρίς όπως πάντα να φαίνονται τα ονόματα των εταιριών), οι 14 από τους 18 συμμετέχοντες, οι οποίοι απέκτησαν ποσότητές της, έδωσαν προσφορές πάνω από τα 43 ευρώ MWh/h. Και μάλιστα από τους 14, οι 12 «κλείδωσαν» τις ποσότητες που ζήτησαν με την ίδια ακριβώς τιμή των 43,05 ευρώ.

Εκτιμήσεις προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω οι δημοπρατηθείσες ποσότητες. Και πέραν των πρόσθετων ποσοτήτων που προβλέπει το μνημόνιο. Δίνεται τέτοιο περιθώριο με βάση την αξιολόγηση που κάνει η ΡΑΕ στην περίπτωση μη επίτευξης των στόχων για μείωση των μεριδίων της ΔEH.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ορατό να το δούμε τον Οκτώβριο στην επόμενη δημοπρασία, όπου οι προγραμματισμένες δημοπρατηθείσες ποσότητες είναι στα  246 MWh/h.

Χρήστος Κολώνας x.kolonas@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus