Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή το ν/σ για φοροδιαφυγή, ακατάσχετο και... Γεωργίου

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο - σκούπα για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας. Ρύθμιση για κάλυψη των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Οι αλλαγές για ΕΝΦΙΑ, ακατάσχετο, ανασφάλιστα ΙΧ και ΦΠΑ.

Στη Βουλή το ν/σ για φοροδιαφυγή, ακατάσχετο και... Γεωργίου

Τη ρύθμιση για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής από το Δημόσιο, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο άρθρο 45 του νομοσχεδίου προβλέπεται νομική υποστήριξη του νυν προσωπικού και του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και πλήρης κάλυψη των δικαστικών εξόδων τυχόν δικαστικών διενέξεών τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και διατάξεις που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, τον κώδικα είσπραξης εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, την καταβολή φόρου εισοδήματος, την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αλλά και την ανάληψη έργων από την ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο παροχής τεχνικής βοήθειας σε τρίτες χώρες

Ειδικότερα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

1. Ανασφάλιστα οχήματα: Καθορίζονται νέα παράβολα ως εξής:
-100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά,
-150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 250 κυβικών,
-200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κυβικά και
-250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κυβικών.

Επίσης ακυρώνονται τα παράβολα (250 ευρώ) που έχουν ήδη εκδοθεί και επιστρέφονται τα ποσά σε όσους τα έχουν πληρώσει. Το κόστος για το δημόσιο υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ευρώ.

2. Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλάσσονται από το τέλος τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας.

3. ΕΝΦΙΑ : Απαλλαγή στις περιπτώσεις ακινήτων εντός του δήμου Λέσβου που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου. Η απαλλαγή προβλέπεται για τα έτη 2017-2018.

4. Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ έτους 2017: Επανεξέταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2018 των χορηγούμενων εκπτώσεων που μετά την υποβολή των δηλώσεων του Ε1 για το 2016 διαπιστωθεί ότι δεν έπρεπε να είχαν δοθεί.

5. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Παραμένει η 31η Ιουλίου, παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

6. Ακατάσχετος λογαριασμός: Επεκτείνεται και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και τις προπληρωμένες κάρτες ο ακατάσχετος λογαριασμός έως 1.250 ευρώ.

7. ΦΠΑ: Διευρύνεται ο κατάλογος των αγροτικών εφοδίων για τα οποία ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%. Συγκεκριμένα ο ΦΠΑ μειώνεται για τους σπόρους ανθών, άνθη, σπόρους, τροφές παρασκευασμένες για ζώα εξαιρούμενων των προς πώληση συσκευασμένων τροφών για σκύλους ή γάτες.

8. Ναυτιλία: Κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και εφοπλιστικής κοινότητας, για την παράταση για ακόμη ένα έτος, το 2018, της καταβολής της οικειοθελούς παροχής τους που αποτελούσε καθυστερημένο προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης.

9. Δωρέες: Δωρεές. Δεκτές θα γίνονται δωρεές ακόμα και καυσίμων για τα αστυνομικά οχήματα από το δημόσιο μέχρι του ποσού των 40.000. Σε κάθε υπουργείο θα συγκροτείται Μητρώο δωρεών που θα καταγράφει όλες τις δωρεές. 

Μισθολογικές παροχές

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη μισθολογικές παροχές σε υπαλλήλους της ΕΥΠ και ένστολους. Ειδικότερα προβλέπεται:

- Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο πολιτικό προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

- Στο πολιτικό προσωπικό της ΕΥΠ, αλλά και σε όλους τους ένστολους (Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική) που υπηρετούν σε αυτήν, χορηγείται και μηνιαίο επίδομα υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας. Το ύψος και οι όροι χορηγήσεώς του θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής, εξακολουθούν να καταβάλλονται τα ποσά στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2016.

- Οι αποδοχές του Διοικητή της ΕΥΠ καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όλες οι αυξήσεις στην ΕΥΠ ισχύουν αναδρομικά από 1.1.2017.

- Υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα πληρωθούν για την εκτός ωραρίου υπερωριακή απασχόλησή τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017 (δηλαδή στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για την 2η αξιολόγηση) και αναδρομικά, ακόμα και αν δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης ή δεν έχουν αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Παράλληλα καταργούνται παροχές που αφορούν σε κάθε είδους ασφαλιστήρια συμβόλαια ή προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εργαζομένων καθώς και τα μειωμένα εισιτήρια και οι δωρεάν κάρτες διαδρομών.

*Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v