Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκδόσεις ομολόγων 1,6-2 δισ. ετοιμάζουν οι τράπεζες

Το χρονοδιάγραμμα των εκδόσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα και ο αστάθμητος παράγοντας του ελληνικού δημοσίου. Θετικό, προς το παρόν, το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Αυξάνεται η πρόσβαση στις αγορές repos.

Εκδόσεις ομολόγων 1,6-2 δισ. ετοιμάζουν οι τράπεζες

Με σταθερά βήματα οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν τα πλάνα τους για να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων, με στόχο αφενός να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, αφετέρου -καθώς θα πρόκειται κυρίως για ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές- να θωρακίσουν την κεφαλαιακή τους θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες -και αμέσως μετά τις 20 Αυγούστου υπό τον όρο πως όλα θα εξελίσσονται ομαλά τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου- σε συνολικές εκδόσεις ύψους από 1,6 έως 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη δυνατότητα της καθεμιάς.

Βαρόμετρο ως προς τον χρόνο επιλογής του εγχειρήματος θα αποτελέσει, σύμφωνα με στελέχη των διοικήσεων, η στρατηγική που θα ακολουθήσει το ελληνικό δημόσιο όσον αφορά στην απόφαση για δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Αν το δημόσιο κάνει το βήμα σήμερα, αύριο τότε και οι εκδόσεις των τραπεζών θα έρθουν πιο νωρίς και θα γίνουν με μεγαλύτερη ευκολία», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος και προσθέτει: «Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις, για τις τράπεζες η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι βαρύνουσας σημασίας».

Τα σχέδια

Τα ποσά που σχεδιάζουν να αντλήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς) κυμαίνονται μεταξύ 300-500 εκατ ευρώ, ανά τράπεζα.

Η μόνη τράπεζα που έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της είναι η Αlpha Βank, η οποία πήρε την έγκριση από τους μετόχους της να προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ, όταν και όποτε η διοίκηση κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Την πρόσβασή της στις αγορές με έκδοση ομολόγου ύψους έως 500 εκατ. ευρω σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Εθνική Τράπεζα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση προετοιμάζεται και η διοίκηση της τράπεζας έχει -ανεπίσημα- τεστάρει στις επαφές που κάνει έτσι και αλλιώς με τους ξένους επενδυτές τις διαθέσεις τους.

Πηγές με γνώση του παρασκηνίου αναφέρουν ότι οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο ομολογιακών εκδόσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε θέση μάχης είναι, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, και η Eurobank, η διοίκηση της οποίας προετοιμάζει το σχέδιο έκδοσης ομολογιακού δανείου, το ύψος του οποίου θα κινείται στην περιοχή των προαναφερθέντων ποσών. Και στην περίπτωση της Eurobank έχουν γίνει οι επαφές με τους ξένους fund managers, το ενδιαφέρον των οποίων θεωρείται δεδομένο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία σχεδιάζει την τόνωση της ρευστότητας του πιστωτικού ιδρύματος αλλά και της θωράκισης των κεφαλαίων μέσω της έκδοσης ομολόγου.

Θετικά σινιάλα

Κι ενώ οι εκδόσεις σχεδιάζονται και ο χρόνος υλοποίησής τους εξαρτάται, αν όχι εξ ολοκλήρου, σε σημαντικό όμως βαθμό από τις κινήσεις του ελληνικού δημοσίου, τα σημάδια από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου είναι ενθαρρυντικά καθώς αυξάνεται συνεχώς η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην αγορά των repos.

Μάλιστα, ο δείκτης εμπιστοσύνης έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι τράπεζες καταθέτουν στη διατραπεζική και τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία έως τους πρώτους μήνες του 2017 δεν γίνονταν αποδεκτά για άντληση ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v