Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι φόροι έδωσαν πλεόνασμα 1,93 δισ. στο εξάμηνο

Η πορεία των εσόδων στο δεύτερο εξάμηνο θα κριθεί από το κατά πόσο οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη. Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν στο εξάμηνο και ποιοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Ποιοι φόροι έδωσαν πλεόνασμα 1,93 δισ. στο εξάμηνο

Οι αυξημένες εισπράξεις από κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο αλλά κυρίως από τους φόρους παρελθόντων ετών λόγω και της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων ανέβασαν πάνω από το στόχο τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφονται καθυστερήσεις στις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων και μείωση στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας καθώς και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ετσι, στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 1,93 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο των 431 εκατ. Ευρώ.

Το πρώτο τεστ για την εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού θα δοθεί τις επόμενες ημέρες. Στο τέλος Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κάτι που σημαίνει ότι στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να εισρεύσουν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ μόνο από τους συγκεκριμένους φόρους.

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο εξάμηνο ήταν οριακή στο σκέλος των εσόδων, οπότε η επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων θα κριθεί από το κατά πόσο οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη του δεύτερου εξαμήνου που θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται από αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

1. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,175 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να εισπραχθούν 33 δισ. ευρώ και συνολικά 55,2 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε κυρίως στις εξής κατηγορίες εσόδων:

α) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 114 εκατ. ευρώ ή 95,2%,
β) Φόροι στην περιουσία κατά 90 εκατ. ευρώ ή 15,5%,
γ) Άμεσοι Φόροι ΠΟΕ κατά 100 εκατ. ευρώ ή 8,9%,
δ) ΦΠΑ λοιπών κατά 247 εκατ. ευρώ ή 4,1%,
ε) Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 21 εκατ. ευρώ ή 10,1%,
στ) Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 20 εκατ. ευρώ ή 18,5%,
ζ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 25 εκατ. ευρώ ή 1,2%,
η) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 68 εκατ. ευρώ ή 12,2%,
θ) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ ή 3,4%,

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:
α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 123 εκατ. ευρώ ή 3,7%,
β) Φόρος Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών κατά 39 εκατ. ευρώ ή 6,5%,
γ) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 15 εκατ. ευρώ ή 2,0%,
δ) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 54 εκατ. ευρώ ή 4,6%,
ε) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 10 εκατ. ευρώ ή 6,1%,
στ) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 344 εκατ. ευρώ ή 26,3%.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1.842 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 133 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.709 εκατ. ευρώ).

2. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 22,863 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,149 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 265 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 72 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 55 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 299 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 757 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 908 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 294 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Ιούνιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,847 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 428 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,694 δισ. ευρώ παρουσιάζονται μειωμένες κατά 361 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 153 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 67 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v