Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο Μοσκοβισί για εφαρμογή μέτρων από το 2019

Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τον επίτροπο. Πρέπει να μείνετε στο «ποδήλατο», αν σταματήσετε, θα πέσετε, τόνισε. Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια. Να υλοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Παράθυρο Μοσκοβισί για εφαρμογή μέτρων από το 2019

Το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νωρίτερα ορισμένα ψηφισμένα μέτρα του προγράμματος, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019, άφησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί.

Όπως είπε, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις την άνοιξη του 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε:

- Ελπίζω η Ελλάδα να γίνει ένα κανονικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν για όλους.

- Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα να βγει στις αγορές, το βλέπουμε θετικά. Όμως πρέπει να δείξουμε σύνεση και υπευθυνότητα.

- Αν η Ελλάδα κάνει παύση και δεν εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν, θα είναι λάθος. Πρέπει να παραμείνει στο «ποδήλατο» και να συνεχίσει να προχωράει. Αν σταματήσει, θα πέσει από το «ποδήλατο». Αλλά με καθησυχάζουν οι εγγυήσεις που μου δίνει η ελληνική πλευρά.

- Να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων, που είναι πιο σημαντική από την ψήφιση.

- Το ΔΝΤ είναι ένας απαραίτητος εταίρος, δεν πρέπει να κάνουμε αυτοσχεδιασμούς για το πώς θα φύγει. Θέλω να παραμείνει, για λόγους εμπιστοσύνης, μέχρι τέλους.

- Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα για νωρίτερα, όπως τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 αντί από το 2020, αλλά αυτό δεν έχει αποφασισθεί, θα κριθεί από τις προβλέψεις την άνοιξη του 2018, τόνισε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο κ. Μοσκοβισί, σχολιάζοντας την έκδοση ομολόγου, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια. Είναι η ώρα να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης, τόνισε.  

Ο ίδιος παρέθεσε τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας στις αγορές και το τέλος του μνημονίου:

1. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

2. Χρέος -τα συμφωνηθέντα να υλοποιηθούν

3. Κοινή γραμμή μεταξύ των δανειστών

Η επόμενη δεν είναι μια απλή αξιολόγηση γιατί βγάζει τη χώρα στις αγορές, τόνισε ο ίδιος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v