Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνιαίο «σκανάρισμα» για τους δανειολήπτες της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Στα σκαριά «πλατφόρμα» που θα ελέγχει ανά μήνα τη συνέπεια όσων εξασφαλίζουν ρευστότητα από τη νέα τράπεζα, προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Στόχος να μην εμφανισθεί «νέα γενιά κρατικοδίαιτων και ασυνεπών επιχειρηματιών».

Μηνιαίο «σκανάρισμα» για τους δανειολήπτες της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Την εμφάνιση «νέας γενιάς κρατικοδίαιτων και μη συνεπών προς τις υποχρεώσεις τους επιχειρηματιών» θα επιχειρήσει να αποτρέψει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι μετά τη χθεσινή δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, όλο το βάρος θα πέσει στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

Το εγχείρημα, κατά τις πληροφορίες του Euro2day.gr, θα συνδεθεί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα λειτουργήσει στα μέσα του επόμενου έτους, για να παρέχει ρευστότητα σε μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις, των οποίων η πρόσβαση στα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα συσταθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένα “credit bureau”, για την παρακολούθηση όσων ενδιαφέρονται να προστρέξουν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και στη συνέχεια όσων διασφαλίζουν χρηματοδότηση.

Στην πλατφόρμα θα καταγράφονται όλες οι υποχρεώσεις τους, δηλαδή προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες. Ο έλεγχος θα είναι μηνιαίος και, επομένως, δεν θα αρκεί πλέον η φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, που έχουν ετήσια ισχύ.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, «οι ‘πελάτες’ θα σκανάρονται ανά μήνα, ώστε να διαπιστώνεται η συνέπειά τους προς τις υποχρεώσεις τους και, όπου παρατηρείται ασυνέπεια, να ελέγχεται η αιτία -π.χ. εάν πρόκειτα για πρόσκαιρη αδυναμία ή εάν διαφαίνεται συμπεριφορά στρατηγικού κακοπληρωτή».

Η αντιμετώπιση θα είναι… ανάλογη και θα φτάνει, κατά τον σχεδιασμό, ακόμη και σε τερματισμό της χρηματοδότησης.

Στην πλατφόρμα θα ενταχθούν και μεγαλοεπιχειρηματίες, δεδομένου ότι το Enterprise Greece θα τεθεί υπό την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στόχος «η αποδέσμευση της ρευστότητας»

Όπως προκύπτει από τις συχνές αναφορές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, η κυβέρνηση προσδίδει εξαιρετική σημασία στη δημιουργία αυτής της Τράπεζας, καθώς θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της αναπτυξιακής προσπάθειας που, πλην δυσάρεστων εκπλήξεων, θα οδηγήσει στην πραγματική έξοδο από την κρίση.

Όπως δήλωσε χθες (στην ΕΡΤ) ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, θα λειτουργήσει στα μέσα του 2018 (σ.σ. το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφισθεί σε δύο μήνες) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σχετικά χαμηλό επιτόκιο.

Ο στόχος είναι να υπάρχει μεγαλύτερος δανεισμός, σε συνεργασία (και) με τις συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες και με ιδιαίτερη στόχευση στις Περιφέρειες.

Αυτή η παράμετρος άλλωστε «περνά» μέσα από τα 13 Περιφερειακά Αναπτυξιακά συνέδρια που έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

(σ.σ. Η πρεμιέρα έγινε προ δύο εβδομάδων στη Δυτική Μακεδονία, αύριο ξεκινά το διήμερο συνέδριο Στερεάς Ελλάδας και στα τέλη Αυγούστου θα γίνει στην Κρήτη).

Η συνδρομή των «θεσμών»

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας από... τον Απρίλιο του 2015 (δια στόματος, τότε, του αντιπροέδρου της Γιάννη Δραγασάκη), ωστόσο η προσπάθεια προσέκρουσε σε «σκληρούς» των δανειστών, κυρίως στο ΔΝΤ.

Η συμφωνία με τους θεσμούς επιτεύχθηκε με το κλείσιμο της αξιολόγησης και ήδη έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των αντίστοιχων τραπεζών της Γερμανίας (σ.σ. το κεφάλαιο θα συζητηθεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου), της Ιταλίας, ενώ η γαλλική θα συνδράμει με τεχνική βοήθεια.

Θα συμμετέχει επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα ενώ αναμένεται η απάντηση της Τράπεζας των BRICS.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v