Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Με τον αέρα των αγορών και… κονδύλια φέροντες

Σήμερα το Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο Στ. Ελλάδας. Τι θα κομίσουν Τσίπρας, Παπαδημητρίου, Χαρίτσης. Η προετοιμασία με τον περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη για να διορθωθεί η υποχρηματοδότηση.

Μαξίμου: Με τον αέρα των αγορών και… κονδύλια φέροντες

Με τον «αέρα» της επιτυχημένης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές αλλά και με «δώρο» έξτρα αναπτυξιακά κονδύλια, ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης μεταβαίνουν σήμερα και αύριο στη Λαμία, όπου θα πραγματοποιηθεί το Αναπτυξιακό συνέδριο Στερεάς Ελλάδας.

Η πρεμιέρα των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων έγινε πριν από δύο εβδομάδες στη Δυτική Μακεδονία και τα αποτελέσματά τους θα αποτελέσουν τον καμβά για την εκπόνηση της κεντρικής αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ανακοινωθεί στα τέλη του έτους.

Το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να «κουμπώσουν» οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής με το κεντρικό σχέδιο και να ξεκινήσει η εθνική προσπάθεια «από κάτω προς τα πάνω». 

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το δεύτερο συνέδριο θα γινόταν στην Κρήτη. Τα πλάνα άλλαξαν και σ' αυτό συνέβαλε η ανάδειξη της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας από τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη. Υποχρηματοδότηση που βασίσθηκε στην προ κρίσης οικονομική δυνατότητα της περιοχής, λόγω του βιομηχανακού κέντρου που φιλοξενούσε, βάσει της οποίας της επιμερίσθηκαν το 2014 λιγότερα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Σχετικό αίτημα υπέβαλαν και οι 25 δήμαρχοι της περιφέρειας, ζητώντας από την κυβέρνηση την εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 150 εκατ. ευρώ και επιπλέον ενίσχυση από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων -κυρίως του Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έξτρα ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ

Το πρόβλημα ήταν γνωστό στο υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης και οι συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση και στον κ. Μπακογιάννη είχαν αίσιο τέλος: δεδομένου ότι ο καταμερισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (για την τρέχουσα περίοδο) δεν μπορεί να αλλάξει, η περιφέρεια ενισχύεται μέσω άλλων οδών κατά 150 εκατ. ευρώ.

Το πλαίσιο θα παρουσιάσει σήμερα, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ο κ. Χαρίτσης και, κατά τις πληροφορίες, θα αφορά την ενίσχυση των πόρων του ΕΣΠΑ για τη Στερεά Ελλάδα με την προσθήκη εθνικών χρημάτων.

Δηλαδή: Αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων του περιφερειακού προγράμματος κατά 44 εκατ. ευρώ για κάλυψη των αναγκών σε Υγεία, Παιδεία, Περιβάλλον, συν 115 εκατ. ευρώ (στη δράση «αποκατάσταση της περιοχής του Ασωπού») που θα κατευθυνθούν στην ανέγερση νέων σχολείων και δικτύων ύδρευσης καθώς και στην ολοκλήρωση του νοσοκομείου Χαλκίδας.

Πέραν τούτων, μέχρι τώρα έχουν κατευθυνθεί στην περιφέρεια πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τα κεντρικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Οσον αφορά στους εθνικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το 2015 διατέθηκαν 30,5 εκατ. ευρώ έναντι 8,5 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός υπολογισμός, ενώ εντάχθηκαν 65 νέα έργα με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ.

Το 2016 δόθηκαν 33,5 εκατ. ευρώ, έναντι 9,5 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό αναλογούν ποσόν (συν 70 νέα έργα ύψους 42 εκατ. ευρώ).

Για το 2017 έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 32 νέα έργα ύψους 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 11,4 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί ομιλητές στο διήμερο συνέδριο θα είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (πιθανότατα αύριο), ο υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και, φυσικά, ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v