Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

6+3 εισηγμένες έχουν «ραντεβού» με τους τραπεζίτες

Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις των εισηγμένων εταιρειών με τις πιστώτριες τράπεζες. Οι περιπτώσεις των Alpha Grissin, Medicon Hellas, Μπήτρος, Pasal Development, ΣΙΔΜΑ και Σφακιανάκης.

6+3 εισηγμένες έχουν «ραντεβού» με τους τραπεζίτες

Θερμό τετράμηνο αναμένεται μετά τα «μπάνια του λαού» στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, καθώς πρόκειται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις ακόμη και σε περιπτώσεις εταιρειών των οποίων οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια!

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα τραπεζικά στελέχη όχι μόνο δεν έχουν κανένα λόγο να καθυστερούν τις αποφάσεις τους μεταθέτοντας (και διογκώνοντας…) το πρόβλημα στο μέλλον, αλλά αντίθετα πιέζονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να φέρουν «ζεστό χρήμα» από τα κόκκινα δάνεια στα ταμεία των χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Επιπλέον, η σχετική άμβλυνση του κινδύνου της χώρας, σε συνδυασμό με τις νομοθετικές βελτιώσεις που ψηφίστηκαν μέσα στο 2017, ανοίγουν τον δρόμο για τη λήψη «μεγάλων αποφάσεων» που θα αφορούν πολλές δεκάδες μεγάλους εγχώριους ομίλους.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, με ενδιαφέρον περιμένουν τις σχετικές εξελίξεις και οι μέτοχοι πολλών εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με ενδεικτικές περιπτώσεις τις παρακάτω:

Alpha Grissin: Το αίτημα των τραπεζών για την υπαγωγή της εισηγμένης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης πρόκειται να εκδικαστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η εταιρεία κατά τους τελευταίους μήνες λειτουργεί σε «χαμηλές ταχύτητες» και με τα έσοδα που εισπράττει προσπαθεί να εξυπηρετεί τις όποιες άλλες υποχρεώσεις της πέραν των πιστωτριών τραπεζών.

Medicon Hellas: Η τελευταία εξέλιξη ήταν ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δήλωσε αναρμόδιο στο αίτημα πληρωμής που είχε υποβάλει η εισηγμένη έναντι της διαταγής πληρωμής που είχε εκδώσει κατά το παρελθόν η Eurobank. Αυτό σημαίνει ότι η διαταγή πληρωμής ισχύει (η Τράπεζα θα μπορεί να εισπράττει μέρος των ταμειακών εισροών της εισηγμένης), ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκονται οι ευρύτερες διαπραγματεύσεις της Medicon Hellas με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών, με στόχο την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της (το πρόβλημα προέκυψε από την εφαρμογή του PSI).

ΣΙΔΜΑ-ΜΠΗΤΡΟΣ: O διευθύνων σύμβουλος της ΣIΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ μίλησε στις 26/7 για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες και την ύπαρξη σειράς σεναρίων για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, με στόχο την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης.

Ο κ. Μπεναρδούτ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του έτους το ζήτημα θα έχει αντιμετωπιστεί, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για τις συζητήσεις με την εταιρεία Μπήτρος, είπε ότι «το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών».

Ανάλογες συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες διεξάγει και η διοίκηση της Μπήτρος, καθώς ΣIΔΜΑ και Μπήτρος (εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο) φαίνεται να έχουν συμφωνήσει την -υπό όρους- σύμπραξή τους και το… μπαλάκι τώρα βρίσκεται στο γήπεδο των πιστωτών.

Pasal Development: Οι διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές για το εμπορικό κέντρο Athens Heart συνοδεύονται υποχρεωτικά και από παράλληλες συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να συμφωνηθεί και μια συνολική αναδιάρθρωση του εναπομείναντος χρέους της εισηγμένης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν τουλάχιστον λίγους μήνες ακόμη.

Σφακιανάκης: Η εισηγμένη συνεχίζει και φέτος να βελτιώνει τις οικονομικές της επιδόσεις. Όπως έγραψε πρώτο το Euro2day.gr από τον Ιούνιο, οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της συνεχίζονται και περιλαμβάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (και συμμετοχή των υπάρχοντων μετόχων) ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ.

Τρεις χρονίζουσες περιπτώσεις

DIONIC: Από πέρυσι μέχρι φέτος είχαμε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης (η Audiovisual απέκτησε κάτι λιγότερο από το 1/3 της εταιρείας) και μια ανανέωση ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 12 εκατ. ευρώ. Αυτό που φαίνεται να παραμένει σε εκκρεμότητα -εδώ και καιρό- είναι η συμφωνία αναδιάρθρωσης με μία ακόμη μεγάλη τράπεζα.

Euromedica: Αν και οι συνομιλίες με τις πιστώτριες τράπεζες συνεχίζονται, δεν φαίνεται πως θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος των διακοπών.

Ελληνική Υφαντουργία: Δύο θυγατρικές του ομίλου ξεκίνησαν φέτος εκ νέου τη λειτουργία τους. Οι πιστώτριες τράπεζες αναμένεται να βγάλουν σε πλειστηριασμό μη λειτουργικά ακίνητα της μητρικής εταιρείας, ενώ επαφές υπήρχαν και για την πώληση του εργοστασίου της μητρικής σε ξένη εταιρεία. Οι επαφές με τις τράπεζες λέγεται πως συνεχίζονται σε καλό κλίμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v