Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κλείνουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης

Εθνική, Eurobank και Alpha Bank υλοποίησαν τις δεσμεύσεις για την πώληση των θυγατρικών τους στο εξωτερικό αλλά και την αποχώρηση από τις μη χρηματοοικονομικές εργασίες. Ανοικτά ορισμένα μέτωπα για την Τρ. Πειραιώς.

Τράπεζες: Κλείνουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης

Με ταχείς ρυθμούς κλείνουν οι ελληνικές τράπεζες τα ανοικτά μέτωπα των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της στήριξής τους με κρατικά κεφάλαια.

Έως σήμερα, οι τράπεζες έχουν υλοποιήσει σχεδόν το 100% των πλάνων αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει πωλήσεις θυγατρικών του εξωτερικού, αποχώρηση από τις μη χρηματοοικονομικές εργασίες και μείωση των εργαζομένων τους.

Η μόνη δέσμευση που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, καθώς εξαρτάται από μία σειρά σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την πορεία της οικονομίας και τη βελτίωση των εισοδημάτων -τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά- είναι η μείωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις κάτω από το 100%.

Η ολοκλήρωση των πλάνων αναδιάρθρωσης έγινε με ιδιαίτερα γρήγορες διαδικασίες καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών αποφάσισαν να «τελειώνουν» νωρίς και να επικεντρωθούν στη μεγάλη πρόκληση της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Eurobank

Πιστή στις δεσμεύσεις της, η τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής Bancpost και μετά από αυτό θα έχει τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Σε ό,τι αφορά στην Bancpost, βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και το deal αναμένεται να κλείσει εντός του Σεπτεμβρίου.

Στρατηγική επιλογή της Eurobank αποτελεί η διατήρηση της παρουσίας της στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Στην Ελλάδα ολοκλήρωσε την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, της Grivalia και πέτυχε τον στόχο της μείωσης του προσωπικού.

Εθνική

Με γρήγορα βήματα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της η Εθνική Τράπεζα. Η μοναδική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής στη Σερβία ενώ μόλις προ ημερών έκλεισε η συμφωνία για την πώληση της Banca Romaneasca στην OTP Bank.

Η τράπεζα έχει προχωρήσει στην πώληση όλων των θυγατρικών της, στην Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Νότια Αφρική και διατηρεί τις μονάδες στο Λονδίνο και στη Μάλτα. Επίσης, προχώρησε στην πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και υλοποίησε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο τη μείωση του προσωπικού.

Αlpha Bank

Η τράπεζα έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλάνο αναδιάρθρωσης. Πούλησε τις θυγατρικές που διατηρούσε στη Βουλγαρία και τη Σερβία, το ξενοδοχείο Χίλτον, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της ρουμανικής θυγατρικής και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μειώνοντας το προσωπικό.

Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί να αποχωρήσει εντελώς από τις ξένες αγορές. Έχει ολοκληρώσει την πώληση της θυγατρικής της στην Κύπρο, την Αίγυπτο και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αποχώρηση από τις υπόλοιπες αγορές.

Έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ενώ παραμένουν ανοικτά τα μέτωπα αποχώρησης από τις μη χρηματοοικονομικές εργασίες. Αναλυτικότερα, σε τροχιά πώλησης βρίσκεται η θυγατρική της Avis ενώ αναζητά αγοραστή για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v