Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Τα δέκα ανοιχτά μέτωπα του Σεπτεμβρίου

Πολλά και σημαντικά είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν έντονα τον ασφαλιστικό κλάδο μετά τα… μπάνια του λαού, καθώς οι εκκρεμότητες είναι αρκετές και η τακτοποίησή τους επιβεβλημένη. Τα ανοικτά μέτωπα.

Ασφαλιστικές: Τα δέκα ανοιχτά μέτωπα του Σεπτεμβρίου

Ένα φθινόπωρο γεμάτο δουλειά σε πολλά μέτωπα περιμένει τους ανθρώπους της εγχώριας ασφαλιστικής βιομηχανίας, καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές και η άμεση αντιμετώπισή τους επιβεβλημένη.

1. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος θα εντείνει τις πιέσεις της προς τις ευρωπαϊκές αρχές σε δύο τουλάχιστον διαφορετικά πεδία. Το πρώτο είναι η τροποποίηση του Solvency II, μέσα από αλλαγές που αφορούν προσαρμογές με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Δηλαδή, για τις -κατά κανόνα μικρότερες σε μέγεθος- εγχώριες επιχειρήσεις να λειτουργεί ένα εξ’ ίσου αποτελεσματικό, αλλά λιγότερο γραφειοκρατικό και κοστοβόρο πλαίσιο κανονισμών.

2. Το δεύτερο πεδίο αφορά την τροποποίηση του πλαισίου σχετικά με τη λειτουργία των ΕΠΥ (εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών). Οι πρώτες παρενέργειες έχουν ήδη γίνει ορατές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και τώρα θα επιδιωχθεί να πειστεί η «Ευρώπη», ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές.

3. Επίσης, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων μεταξύ του ελληνικού Επικουρικού Κεφαλαίου του κλάδου αυτοκινήτου και του αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν περίπου 10.000 Έλληνες οδηγοί που τους έχουν τρακάρει πρώην ασφαλισμένοι της ΕΠΥ Enterprise Hellas.

4. Από τον Σεπτέμβριο και μετά θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα, για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων. Η αρμόδια υφυπουργός πάγωσε τη διαδικασία επιβολής προστίμων, μέχρις ότου διορθωθούν τα λάθη των λιστών, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρόνο θα πάρει κάτι τέτοιο και τι τελικά θα επακολουθήσει.

5. Θα πρέπει επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι τόσο της International Life (για όσους τα συμβόλαια δεν μεταφέρθηκαν στην Εθνική Ασφαλιστική), αλλά και των ΑΣΠΙΣ Πρόνοια και Commercial Value (έχουν δοθεί κάποια πρώτα ποσά και αναμένεται συνέχεια).

6. Θέμα χρόνου θεωρείται ότι είναι η τυπική ολοκλήρωση της πώλησης της -leader του κλάδου- Εθνικής Ασφαλιστικής. Η αγορά αναμένει να διαπιστώσει και να αξιολογήσει τις προθέσεις και τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου ιδιοκτησιακού σχήματος, καθώς οι όποιες αλλαγές πλεύσης γίνουν στην Εθνική, θα επηρεάσουν αναμφίβολα και το σύνολο του κλάδου.

7. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος θα εντείνει την πολιτική της για ευρύτερη ενημέρωση του κοινού σε ότι αφορά το ρόλο που μπορεί να παίξει ο ασφαλιστικός κλάδος σε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως η σύνταξη, η υγεία και η κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών. Για τον ίδιο λόγο, θα συνεχίσει τις παραινέσεις της προς την κυβέρνηση για την μεταξύ τους συνεργασία μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ.

8. Έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση των επιχειρήσεων σε ότι αφορά τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων (Cyber Risk) και τις σχετικές υπάρχουσες δυνατότητες ασφάλισής του. Μεγάλη ενημερωτική ενότητα θα υπάρξει στο ετήσιο συνέδριο της Ύδρας, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

9. Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Διαμεσολαβητές και Επαγγελματικά Επιμελητήρια θα συνεργαστούν για τη δημιουργία Πανελλήνιου Μητρώου Πιστοποιημένων Ασφαλιστών, έργο που ελπίζεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Η δημιουργία του Μητρώου αναμένεται να βάλει τάξη στο χώρο των διαμεσολαβούντων, να αναβαθμίσει το ρόλο τους και να απαλλάξει τον κλάδο από το φαινόμενο των «μαύρων κωδικών».

10. Και φυσικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους στο μέτωπο των νέων τεχνολογιών (digitalization), τόσο μέσω δικών τους προσπαθειών, όσο και μέσα από την υποστήριξη αυτόνομων start up προσπαθειών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v