Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κτηματαγορά: Παίζει... επίθεση το Υπ. Αμυνας στο κέντρο της Αθήνας

Κομβικά ακίνητα στο κέντρο της πρωτεύουσας επιχειρεί να αξιοποιήσει το Υπ. Αμυνας. Ποιοι διαγωνισμοί τρέχουν και ποια κτίρια αφορούν. Η προσπάθεια εκμετάλλευσης της καλής συγκυρίας και οι τιμές εκκίνησης.

Κτηματαγορά: Παίζει... επίθεση το Υπ. Αμυνας στο κέντρο της Αθήνας

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου  θα επιχειρήσει εκ νέου η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) να παραχωρήσει για 40 χρόνια το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου "La Mirage" στην οδό Κοτοπούλη 3, κοντά στην Ομόνοια.

Δύο ημέρες νωρίτερα πραγματοποιείται ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός της ΥΠΑΑΠΕΔ για την εκμίσθωση 5.000 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Για μεθαύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για τη 12ετή παραχώρηση τετραώροφου κτιρίου επί της οδού Ξάνθου 3, κοντά στην Πλατεία Συντάγματος, και του διατηρητέου στην οδό Βαλτετσίου 17.

Τα δύο ακίνητα που ανήκουν σε φορείς του υπουργείου Αμυνας είναι η κορυφή του παγόβουνου στη μεγάλη μάχη που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, καθώς πλήθος επενδυτών, εγχώριοι και ξένοι, αναζητούν ακίνητα είτε για ξενοδοχεία, είτε για εμπορικές χρήσεις.

Χαρακτηριστική της κινητικότητας είναι η σκληρή μάχη που δίνεται αυτές τις ημέρες για την εκμίσθωση του ακινήτου στη γωνία Κριεζώτου και Πανεπιστημίου από το Ταμείο Πρόνοιας των υπαλλήλων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Ισχυροί Ελληνες (όμιλος Λασκαρίδη) και ξένοι (Τούρκοι, Αμερικανοί κ.λπ.) έχουν φτάσει μέχρι και στη διαδικασία των προσφυγών, ώστε να κερδίσουν τον διαγωνισμό για το κτίριο που κάποτε φιλοξενούσε το ξενοδοχείο King's Palace.

Ειδικά για τα ακίνητα της ΥΠΑΑΠΕΔ, προηγούμενες απόπειρες αξιοποίησης του κτιρίου της οδού Κοτοπούλη ήταν άκαρπες. Η τιμή εκκίνησης του ετήσιου μισθώματος στον νέο διαγωνισμό για το πρώην La Mirage είναι οι 336.000 ευρώ (28.000 ευρώ τον μήνα), με τον πλειοδότη να έχει την υποχρέωση επένδυσης 5.000.000 ευρώ για την ανακατασκευή του πολυώροφου κτιρίου.

Το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου αποτελείται: (α) από ένα ισόγειο, (β) τα υπόγεια Α’ και Β’, (γ) τον Α’ όροφο, (δ) οκτώ τυπικούς ορόφους και (ε) το Δώμα και περιλαμβάνει και βοηθητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Περιλαμβάνεται, επίσης, κατάστημα του ισογείου ορόφου με πρόσοψη επί της οδού Κοτοπούλη 3 καθώς και κατάστημα του ισογείου ορόφου συνεχόμενο του προηγούμενου με είσοδο/έξοδο επί της στοάς του κτιρίου.

Στις 9 Αυγούστου πραγματοποιείται από την ΥΠΑΑΠΕΔ και ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη 12ετή μίσθωση του κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων επί της οδού Σίνα 20, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού. Ως τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχουν οριστεί οι 240.000 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα (20.000 ευρώ / ανά μήνα) και ποσοστό ετήσιας αναπροσαρμογής του μισθώματος ίσο με την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. H ετήσια αναπροσαρμογή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 1% επί του εκάστοτε διαμορφωμένου μισθώματος.

Για 12 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα δώδεκα παραχωρείται το τετραώροφο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 386,05 τετραγωνικών μέτρων, ιδιοκτησίας του Ταμείου Αεροπορικής Αμυνας, στην οδό Ξάνθου 3 στην Αθήνα. Η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού που πραγματοποιείται μεθαύριο είναι οι 65.040 ευρώ ετησίως, δηλαδή 5.420 ευρώ τον μήνα.

Για το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Βαλτετσίου 17, που επίσης πραγματοποιείται ηλεκτρονικός διαγωνισμός την Τετάρτη, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για τη λειτουργία σχολής. Μπορεί, όμως, να αξιοποιηθεί και για άλλες χρήσεις όπως κατάστημα κ.λπ. Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και 1ο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 484 τ.μ. Ο διαγωνισμός αφορά στη 12ετή παραχώρηση (με δυνατότητα παράτασης για άλλα 12 χρόνια) και τιμή εκκίνησης τις 36.000 ευρώ ετήσιο μίσθωμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v