Bloomberg: Μακρύς ο δρόμος για την έξοδο από τα μνημόνια

Δεκάδες μεταρρυθμίσεις εκκρεμούν ως την ολοκλήρωση του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο, θυμίζει το πρακτορείο. Η αδυναμία και η άρνηση να εφαρμοστούν δομικές αλλαγές και οι συνέπειες.

Bloomberg: Μακρύς ο δρόμος για την έξοδο από τα μνημόνια

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τα θετικά σήματα από τους οίκους αξιολόγησης όπως η S&P βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, σημειώνει το πρακτορείο, ωστόσο τονίζει ότι πολλά εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν ως το επόμενο καλοκαίρι.

Δεκάδες από τα 140 προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν είναι σε διάφορα στάδια υλοποίησης και πάνω από 100 επιπλέον δράσεις απαιτούνται για να διατεθούν τα 26,9 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει τον Αύγουστο του 2018, θυμίζει το πρακτορείο.

Το πραγματικό πρόβλημα με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν, για παράδειγμα, το φορολογικό σύστημα και τη δικαιοσύνη απαιτούν «μακρά εφαρμογή» σημειώνει ο Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τονίζει ότι μέτρα δημοσιονομικού περιορισμού είχαν δραματικές συνέπειες στη ζωή των πολιτών. «Το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού περιορίστηκε κατά 40% κατά την κρίση, ο κίνδυνος φτώχειας έχει αυξηθεί 35,6%, οι περικοπές συντάξεων είναι τεράστιες και υπάρχει υπερφορολόγηση».

Το πρακτορείο θυμίζει ότι το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει πως «η πρόοδος με τις δομικές μεταρρυθμίσεις είναι μακράν μικρότερη από αυτή που απαιτείται για να πετύχει η Ελλάδα εντός στην ευρωζώνη, αλλά το πρόγραμμα προβλέπει κάποια εντατικοποίηση των προσπαθειών».

«Δεν υπάρχει σοβαρή εφαρμογή» δύσκολων μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζει ο κος Μοσχονάς. «Το ελληνικό κράτος απέτυχε» να τις βάλει σε εφαρμογή ακόμα και μετά την ψήφισή τους λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης και της απουσίας τεχνικής εμπειρίας, προσέθεσε.

«Αυτό που ψηφίζεται στο κοινοβούλιο και αυτό που εφαρμόζεται είναι δύο διαφορετικά πράγματα», δηλώνει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το πρακτορείο θυμίζει την περίπτωση του Ελληνικού, στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Η πώληση ολοκληρώθηκε το 2014 αλλά υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα που σχετίζονται με την αρχαιολογία και «μπλόκα» από τοπικές αρχές.

Το Bloomberg αναφέρεται στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις ενστάσεις της ΕΣΕΕ που έχει προσφύγει κατά του μέτρου ενώ σημειώνει τη γνώμη του αναλυτή της Eurasia M. Rahman, που εκτιμά ότι οι Ελληνες δεν θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ καθώς εκτιμά ότι το όφελος σε ό,τι αφορά στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους δεν «καλύπτει» το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v