Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σωσίβιο» για τα έσοδα του ΕΦΚΑ η μισθωτή εργασία

Στο +15% οι εισπράξεις Ιουνίου από τις εισφορές μισθωτών. Εντός στόχου και τα έσοδα από ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατί τα «δύσκολα» έρχονται από το φθινόπωρο. Οι κομπίνες που αποκάλυψαν οι έλεγχοι στο πρώην ΙΚΑ.

«Σωσίβιο» για τα έσοδα του ΕΦΚΑ η μισθωτή εργασία

Ικανοποιητικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ τον Ιούλιο (εισφορές Ιουνίου), κυρίως λόγω της αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία στη διοίκηση του φορέα, τα έσοδα από τις εισφορές εργαζόμενων που δηλώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) είναι αυξημένα κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016, γεγονός που καταδεικνύει ότι η μισθωτή απασχόληση αποτελεί το «σωσίβιο» του Ταμείου. 

Εντός στόχου, όχι όμως πολύ πάνω από το 60%-65% κινείται και η εισπραξιμότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα από τις εισφορές Ιουνίου μη μισθωτών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 160 εκατ. ευρώ.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στο κανάλι της Βουλής, η εισπραξιμότητα για τους μη μισθωτούς πλησιάζει το 70%. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των εσόδων από εισφορές μισθωτών, δίνει στην ηγεσία του υπουργείου το περιθώριο να εκτιμά ότι στο τέλος του χρόνου, το ταμείο όλων των εργαζόμενων θα έχει, αν όχι πλεόνασμα, τουλάχιστον ισοσκελισμένο ισολογισμό, έναντι προϋπολογισθέντος ελλείμματος της τάξης των 765 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το πρώτο εξάμηνο του 2017, ο ΕΦΚΑ εμφανίζει πλεόνασμα που ξεπερνάει τα 150 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια εφησυχασμού, καθώς το σκηνικό «ευημερίας» ενδέχεται να ανατραπεί από τον Σεπτέμβριο, όταν σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, θα εκδοθούν ειδοποιητήρια προς σχεδόν 300.000 αυτοαπασχολούμενους, στα οποία θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές για εφάπαξ και επικούρηση. Πιθανότατα εντός Οκτωβρίου, εφόσον δεν ανατραπεί ο σχεδιασμός, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και ο συμψηφισμός των εισφορών που έχουν καταβάλει οι η μη μισθωτοί, με βάση πλέον το εισόδημα του 2016 και όχι του 2015.

Και για τις δύο περιπτώσεις, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εκτιμούν ότι η αύξηση της επιβάρυνσης ενδέχεται να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, ήτοι μείωση των εσόδων και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ρόλο-κλειδί στα έσοδα του τελευταίου 4μήνου αναμένεται να διαδραματίσει τόσο η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, όσο κυρίως και η ρύθμιση οφειλών εκτός διαδικασίας εξωδικαστικού.

Διαφθορά

Παράλληλα, το βάρος πέφτει και στην εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς στο ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τρεις στοχευμένους ελέγχους σε υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ σε Αιγάλεω, Πάτρα και Βόλο, διαπιστώθηκε για το ταμείο ζημία ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ δηλώνει ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, καθώς η λειτουργία του νέου υπερταμείου δεν αφήνει περιθώρια ανοχής σε περιπτώσεις διαφθοράς. Αναλυτικά, οι έλεγχοι ξεκίνησαν από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Αιγάλεω, όπου αποδείχθηκε ότι υπάλληλοι άλλαζαν τα IBAN στους τραπεζικούς λογαριασμούς ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν οι ίδιοι ποσά που προέρχονταν από παροχές σε χρήμα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, εκτιμάται ότι η οικονομική ζημία του ταμείου ανέρχεται σε περίπου 450.000 ευρώ. Τουλάχιστον 100.000 ευρώ ήταν η λεία ενός μόνο υπαλλήλου στην Πάτρα, ο οποίος παρείχε ακόμη και επίδομα τοκετού σε άνδρες, υπεξαιρώντας κεφάλαια από το ταμείο, όπως αποδείχθηκε μετά τον εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποίησαν μικτά κλιμάκια του ΕΦΚΑ με την οικονομική αστυνομία.

Ζημία τουλάχιστον 450.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα αναδείξει η παρέμβαση στο υποκατάστημα του πρώην ΙΚΑ στον Βόλο, μετά από έλεγχο σε πληρωμές παροχών χρονικής περιόδου από το 2008 έως σήμερα. Μάλιστα, οι έρευνες συνεχίζονται καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι προκύπτει και ταμειακό έλλειμμα στο συγκεκριμένο υποκατάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v