Η Ευρώπη αισιοδοξεί αλλά οι Ελληνες… όχι

Τεράστια η απόκλιση στις εκτιμήσεις για το αύριο μεταξύ της χώρας μας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Μόλις το 7% των Ελλήνων περιμένει καλύτερες μέρες. Μόνο το 11% εμπιστεύεται την κυβέρνηση, ενώ στο 13% είναι το ποσοστό για το κοινοβούλιο.

Η Ευρώπη αισιοδοξεί αλλά οι Ελληνες… όχι

Ένα έτος μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξανόμενη πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ αισιοδοξεί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Ωστόσο στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική. Μόνο το 7% των Ελλήνων (έναντι 26% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη τους επόμενους 12 μήνες στη χώρα μας. Αντίθετα «τα ίδια» βλέπει το 30%, χειρότερη εκτιμά ότι θα είναι το 62% (μόλις 21% το ποσοστό στην ΕΕ) και άγνοια δηλώνουν οι υπόλοιποι.
Η ανεργία και η οικονομική κατάσταση είναι τα δύο σοβαρότερα θέματα σύμφωνα με την πλειοψηφία, ενώ χαμηλή είναι η αποδοχή κρίσιμων θεσμών: μόνο το 22% εμπιστεύεται την ΕΕ, το 11% την κυβέρνηση και το 13% το κοινοβούλιο.

Αντίθετα με τα παραπάνω η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται συνεχώς στη γηραιά ήπειρο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2010, ενώ η υποστήριξη για το ευρώ καταγράφει επίσης το υψηλότερο ποσοστό της από το 2004 και μετά.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των απαντησάντων από έντεκα χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ερωτήθηκαν για πρώτη φορά δηλώνουν επίσης ότι έχουν θετική άποψη για την ΕΕ. 

Αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ και κατάσταση των εθνικών οικονομιών

Η πλειονότητα των απαντησάντων (56%) αισιοδοξούν για το μέλλον της ΕΕ -αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το φθινόπωρο του 2016. Οι πλέον σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται στη Γαλλία (55%, +14 μονάδες από το περασμένο φθινόπωρο), στη Δανία (70%, +13 μονάδες) και στην Πορτογαλία (64%, +10 μονάδες).

Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ εξακολουθεί να αυξάνεται και ανέρχεται πλέον στο 42% (έναντι 36% το φθινόπωρο του 2016 και 32% το φθινόπωρο του 2015). Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Γαλλία (41%, +15 μονάδες), στη Δανία (56%, +11 μονάδες) και στην Εσθονία (55%, +11 μονάδες). Επίσης, αυξήθηκε κατά 10 μονάδες στη Γερμανία, φθάνοντας το 47%.

Όπως και στις δύο προηγούμενες έρευνες, την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2016, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στα εθνικά κοινοβούλια και στις κυβερνήσεις έχουν επίσης αυξηθεί στο 36% και 37% αντίστοιχα, αλλά παραμένουν κάτω από τα επίπεδα εμπιστοσύνης στην ΕΕ.

Το 40% των Ευρωπαίων έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ (+5 ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του 2016), με τον αριθμό των απαντησάντων με θετική εικόνα να παρουσιάζει αύξηση σε 24 κράτη-μέλη και ιδίως στη Γαλλία (40%, +11 μονάδες), στη Δανία (42%, +10 μονάδες) και στο Λουξεμβούργο (57%, +10 μονάδες).
Τέλος, το 68% των Ευρωπαίων αισθάνονται πολίτες της ΕΕ· αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί ποτέ για τον εν λόγω δείκτη.

Οικονομία: πιο θετικά αισθήματα και ισχυρή υποστήριξη του ευρώ

Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους είναι «καλή» (46%, +5 ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του 2016). Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (+20 μονάδες από την άνοιξη του 2013· +26 μονάδες από την άνοιξη του 2009).

Μολονότι εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, οι θετικές αξιολογήσεις της κατάστασης των εθνικών οικονομιών κερδίζουν έδαφος σε 22 κράτη-μέλη, ιδίως στη Φινλανδία (59%, +19 μονάδες), στην Πορτογαλία (33%, +18 μονάδες), στο Βέλγιο (60%, +11 μονάδες) και στην Ουγγαρία (41%, +11 μονάδες).

Στη ζώνη του ευρώ, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το ευρώ (73%, +3 μονάδες), ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το φθινόπωρο του 2004. Το 80% ή περισσότερο των απαντησάντων υποστηρίζει το ευρώ στις εξής έξι χώρες: Σλοβακία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο.

* Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v