Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Η πρόσβαση στην αγορά κλειδί εξόδου από τα μνημόνια

Στα 20 δισ. ευρώ ανέρχονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2020. Γιατί αν δεν πετύχει απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές θα οδηγηθεί σε τέταρτο μνημόνιο. Οι προβλέψεις για τα ελληνικά spreads. Πότε θα ενταχθούν τα ομόλογα στο QE της ΕΚΤ.

JP Morgan: Η πρόσβαση στην αγορά κλειδί εξόδου από τα μνημόνια

Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας έως το 2020 διαμορφώνονται στα 20 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο βάρος αυτών πέφτει το 2019, σημειώνει η JP Morgan σε report για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 14 δισ. ευρώ το 2019 και 5 δισ. ευρώ το 2020, όπως επισημαίνει η JP Morgan και προκειμένου να επιτύχει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι έχει απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές και μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες. Εάν αποτύχει να το κάνει, τότε θα οδηγηθεί σε τέταρτο μνημόνιο, όπως προειδοποιεί η αμερικάνικη τράπεζα.

Μια καθαρή έξοδος πιθανότατα θα οδηγήσει στην απόσυρση του waiver στις αξιολογήσεις της από τους οίκους, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Κύπρου, καθώς τα rating της χώρας είναι απίθανο να αναβαθμιστούν άνω του επενδυτικού βαθμού έως τότε. Έτσι, η χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στις αγορές και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μέχρι τότε είναι σημαντική.

Επίσης, εκτός από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές έως τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους , έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος του QE.

Τα 1,5 δισ. των νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές θα προστεθούν στο ταμειακό υπόλοιπο, αυξάνοντας έτσι το σύνολο στα 10,5 δισ. Οποιαδήποτε έκδοση ομολόγων από τώρα μέχρι το 2018 θα προσθέσει περαιτέρω στο ταμειακό υπόλοιπο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναγκών του 2019.

Τι προβλέπει για τα ελληνικά spreads

Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, όπως υπολογίζει η JP Morgan, είναι περίπου 20 μ.β υψηλότερο από ότι θα έπρεπε μετά την έξοδο στις αγορές, οπότε διαβλέπει περιθώριο για μείωση από τα σημερινά επίπεδα το καλοκαίρι.

Aντίθετα στο τέλος του έτους αναμένει διεύρυνση του spread από τα σημερινά επίπεδα, καθώς τα spreads στην ευρωζώνη θα διευρυνθούν λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας, ενώ τα spreads της ευρωπεριφέρειας θα διευρυνθούν λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία και του tapering του QE της ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά, η προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE, γύρω στο τέλος του έτους με αρχές του α' τριμήνου του 2018, πιθανόν να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση αυτών των αυξανόμενων πιέσεων.

Ελλάδα και συμμετοχή στο QE

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο της JP Morgan, η Ελλάδα θα μπει στο QE αφού με βάση τις εκτιμήσεις της η ΕΚΤ θα μειώσει τον ρυθμό του QE σε 40 δισ. ευρώ τον μήνα στο α' τρίμηνο και στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα στο β' τρίμηνο του 2018, οπότε θα μπορούσε να περιλάβει ελληνικά ομόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο του 2018, πριν ξεπεραστεί το όριο του 33%.

Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, η γ' αξιολόγηση θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο επισημαίνεται ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις και αυτή τη φορά, έως το τέλος του Δεκεμβρίου ή και στις αρχές του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους.

H ελάφρυνση χρέους του επίσημου τομέα

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο βελτιώνουν οριακά την βιωσιμότητα του χρέους. Τα πιο ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους του δημόσιο τομέα θα συζητηθούν πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος και θα περιλαμβάνουν ενδεχομένως μέτρα όπως επέκταση λήξεων, περίοδοι χάριτος για πληρωμές τόκων κ.λπ. για τη βελτίωση της βιωσιμότητας

Όπως σημειώνεται, το ΔΝΤ επιμένει στην εκ των προτέρων ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και οι Ευρωπαίοι διατηρούν τη θέση τους για εκ των υστέρων ελάφρυνση του χρέους και υπό όρους. Πιο εποικοδομητικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσουν μετά τις γερμανικές εκλογές και τον ορισμό νέας κυβέρνησης, εκτιμάει η JP Morgan.

Τα θετικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή θέση, ενώ η πρόσφατη επιστροφή στις αγορές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως εργαλείο για να πιέσει τους Ευρωπαίους πιστωτές να επιτρέψουν την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα.

Η δέσμευση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι αμελητέα από υπό την πίεση του χρόνου για να επιτύχει η Ελλάδα μια επιτυχή έξοδο, ο ρόλος του ΔΝΤ ενδέχεται σταδιακά να χάσει τη σημασία του το 2018.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v