Ντομπρόβσκις για Γεωργίου: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζει μέσω twitter ότι «είναι σημαντικό η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται σύμφωνα με τον νόμο».

Ντομπρόβσκις για Γεωργίου: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία

«Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις με ανησυχία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος στην υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «είναι σημαντικό η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται σύμφωνα με τον νόμο. Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις με ανησυχία».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί, Α. Μπράιτχαρτ, δήλωσε πώς η υπόθεση του Α. Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Eurogroup. «Aυτό που έχει για εμάς -την Επιτροπή- σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο. Γι' αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η Α. Μπράιτχαρτ. Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ανοικτή για προσφυγή και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Τι δηλώνει ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Από την πλευρά του ο πρώην διευθυντής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου δήλωσε στους Financial Times ότι καταδικάστηκε γιατί ακολούθησε την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας που απαιτεί το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, τονίζοντας πως θα έκανε και πάλι το ίδιο.

«Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα αυτή την αρχή και σήμερα, χωρίς δισταγμό και αυτό θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής στατιστικής υπηρεσίας» σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

«Στην Ευρώπη δεν βάζουμε τα στατιστικά αποτελέσματα προς ψήφιση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή στον κ. Γεωργίου, καθώς έκρινε ότι δεν ενημέρωσε το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για την αποστολή των στοιχείων για το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2010.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό ενώ αντίστοιχη ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι η πράξη για την οποία κατηγορείται έχει μεγάλη ηθική απαξία.

Από την πλευρά του, πάντως, ο δικηγόρος του κ. Γεωργίου, Γιώργος Στεφανάκης, έκανε λόγο για νίκη του πελάτη του: Είναι σαν να κατηγορείσαι για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και να καταδικάζεσαι γιατί δεν ανανέωσες την άδεια οδήγησης... είναι ηχηρή νίκη για τον κο Γεωργίου».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v