Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις ελληνικές παραλίες από τον Μάιο οι Γερμανοί

Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των βασικών ανταγωνιστών της στη γερμανική αγορά καταγράφει η Ελλάδα στο πεντάμηνο. Παράλληλα οι Γερμανοί «δοκιμάζουν» και νέους προορισμούς. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας.

Στις ελληνικές παραλίες από τον Μάιο οι Γερμανοί

Το αεροπλάνο με προορισμό τις ελληνικές παραλίες πήραν τον Μάιο οι Γερμανοί αλλά ταυτόχρονα «δοκιμάζουν» κι αλλού. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis).

Τα στοιχεία αναφέρονται σε επιβάτες όλων των εθνικοτήτων (όχι μόνο Γερμανούς), οι οποίοι αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας προς προορισμούς σε όλο τον κόσμο αλλά και εντός της χώρας.

Οι επιβάτες που ταξίδεψαν από τη Γερμανία προς την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 11,5% τον Μάιο, με αποτέλεσμα η συνολική επιβατική κίνηση από τη Γερμανία προς τη χώρα μας κατά το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς να καταγράψει άνοδο 18,9% σε σύγκριση με το 2016. Την ίδια στιγμή, οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία που κατευθύνθηκαν στα ελληνικά νησιά σημείωσαν αύξηση 10,5% τον Μάιο και 20,6% στο σύνολο του πρώτου πενταμήνου.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό αύξησης επιβατών μεταξύ των βασικών Ευρωπαίων ανταγωνιστών της (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία). 

Τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση επιβατών από τη Γερμανία μεταξύ των βασικών παραθεριστικών προορισμών της νότιας Ευρώπης κατέγραψε η Πορτογαλία. Πιο συγκεκριμένα εμφάνισε άνοδο 16,1% στο πεντάμηνο ενώ βρέθηκε πιο ψηλά από την Ελλάδα τον Μάιο, με αύξηση 12,2%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η ολοκλήρωση του πρώτου πενταμήνου βρήκε την Πορτογαλία να προηγείται της Ελλάδας σε ταξιδιώτες από τη Γερμανία καθώς υποδέχθηκε συνολικά 894 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 859 χιλ. που ταξίδεψαν προς Ελλάδα.

Σε απόλυτους αριθμούς, η Ισπανία παραμένει μακράν το αδιαφιλονίκητο μπεστ σέλερ διακοπών για τους Γερμανούς. Παρότι τον Μάιο κατέγραψε μείωση 1% ταξιδιωτών από τη Γερμανία, ο μεγαλύτερος προορισμός καλοκαιρινών διακοπών της Ευρώπης κατάφερε να προσελκύσει 1,38 εκατ. επισκέπτες από τη Γερμανία ενώ στο σύνολο του πρώτου πενταμήνου υποδέχθηκε στα αεροδρόμιά της 4,8 εκατ. επιβάτες από Γερμανία (+2,1%).

Η Ιταλία εμφάνισε άνοδο 8,1% στο πεντάμηνο ενώ τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της κίνησης από τη Γερμανία καταγράφει φέτος η Κύπρος. Πιο συγκεκριμένα η Μεγαλόνησος υποδέχθηκε 66 χιλ. ταξιδιώτες από τη Γερμανία τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς (+66,8%) ενώ τον Μάιο η άνοδος έφθασε το 116,3% σε σύγκριση με το 2016.

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης εξακολουθεί να κινείται η Τουρκία, η οποία εμφάνισε πτώση 22,2% τον Μάιο και 13,5% στο πεντάμηνο σε σύγκριση με την πολύ άσχημη χρονιά του 2016. Ο κύριος παραθεριστικός πόλος της Αττάλειας βυθίζεται ολοένα και πιο χαμηλά στη διεθνή αγορά, καταγράφοντας περαιτέρω πτώση 36% τον Μάιο και 26,7% στο πεντάμηνο έναντι του 2016.

Στον αντίποδα, σταθερή πορεία ανάκαμψης εμφανίζονται να ακολουθούν οι μεσογειακοί προορισμοί της βόρειας Αφρικής. Στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς η Αίγυπτος κατέγραψε άνοδο επισκεπτών από τη Γερμανία 42,3% ενώ το Μαρόκο εμφάνισε αύξηση 20% και η Τυνησία 16,4%.

Την ίδια στιγμή οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία εμφανίζονται να στρέφονται σε ταξίδια εντός της χώρας ή γειτονικές που τις αισθάνονται οικείες. Ταυτόχρονα «δοκιμάζουν» νέους προορισμούς στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Destatis, οι επιβάτες που αναχώρησαν με αεροπλάνο προς προορισμούς εντός Γερμανίας κατέγραψαν αύξηση 13,1% τον Μάιο, αγγίζοντας τα 2,26 εκατ. επιβάτες, ενώ στο πεντάμηνο έφθασαν τα 9,8 εκατ. ταξιδιώτες.

Την ίδια στιγμή, η επιβατική κίνηση προς την Αυστρία αυξήθηκε 10,6% τον Μάιο, φθάνοντας το 1,43 εκατ. επιβάτες στο πεντάμηνο (+9,2%).

Πέραν της επιστροφής τους στους προορισμούς της βόρειας Αφρικής, οι Γερμανοί εμφανίζονται να δοκιμάζουν φέτος το Ισραήλ, προς το οποίο καταγράφηκε αύξηση επιβατών 17,2% στο πρώτο πεντάμηνο.

Σημαντική ζήτηση καταγράφηκε, ταυτόχρονα, κατά τους πέντε πρώτους μήνες για ταξίδια προς τη Ρωσία (15,5%), την Κίνα (10,2%) αλλά και τη Σιγκαπούρη (20,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v