Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος γύρος σεισμικών ερευνών από τον Δεκέμβριο

Η ΕΔΕΥ ανακοινώνει σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης και ανάμεσα στην Πελοπόννησο και τη βορειοδυτική Κρήτη. Τον Σεπτέμβριο η πρόσκληση για τον διεθνή διαγωνισμό στην περιοχή, που ζήτησαν οι Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ.

Νέος γύρος σεισμικών ερευνών από τον Δεκέμβριο

Νέες σεισμικές έρευνες ξεκινά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και ήδη πρόκειται, ίσως και εντός της ημέρας, να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις σε διεθνή εξειδικευμένα περιοδικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τα νέα projects θα τα υλοποιήσει η γνωστή νορβηγική PGS, που έκανε και τις τελευταίες έρευνες πριν τον μεγάλο διεθνή γύρο παραχωρήσεων του 2014-2015.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, τρία είναι τα έργα που εκτελεί η PGS κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την ΕΔΕΥ, η οποία και αξιοποίησε όρους της σύμβασης που είχε το ελληνικό δημόσιο με τους Νορβηγούς:

1. Από τον Ιούλιο, η εταιρία έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται ξανά τα σεισμικά δεδομένα έκτασης 26.000 τ. χλμ. στο Ιόνιο Πέλαγος με διαφορετικό αλγόριθμο (σύμφωνα με την τεχνική ορολογία). Σκοπός είναι να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια πετρελαιοπιθανές περιοχές.

2. Νέες σεισμικές έρευνες θα γίνουν νότια της Κρήτης, όπου στόχος είναι να ληφθούν καινούρια δεδομένα στα ήδη των 46.000 τ.χλμ. με αλλαγή διεύθυνσης των γραμμών. Οι προηγούμενες ήταν διαγώνιες και τώρα θα είναι κάθετες (Βορράς - Νότος). Με τον τρόπο αυτό, η ΕΔΕΥ θέλει να έχει πληρέστερη εικόνα του υπεδάφους του Λιβυκού Πελάγους.

3. Πυκνότερες γραμμές 11.000 τ. χλμ. θα χτυπηθούν... επίσης και ανάμεσα στη δυτική Πελοπόννησο και δυτική Κρήτη. Οι προηγούμενες ήταν αραιές και δεν έδιναν καλή εικόνα της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, για τις νέες σεισμικές έρευνες θα καταφτάσει τον Δεκέμβριο με Ιανουάριο ειδικό σκάφος της PGS. Πρόκειται για μία ιδανική περίοδο για τις ελληνικές θάλασσες καθώς αφενός, δεν περνάνε θηλαστικά και αφετέρου, επειδή τότε υπάρχουν διαθέσιμα ερευνητικά σκάφη.

Η δημοσίευση της ΕΔΕΥ γίνεται προκειμένου να ενημερωθούν πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες θα σπεύσουν να προαγοράσουν τα δεδομένα. Όπως αναφέρουν πηγές, υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για prefunding των projects της PGS.

Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διεθνή διαγωνισμό της περιοχής που ζήτησαν προς παραχώρηση για έρευνες οι εταιρίες της κοινοπραξίας Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λένε πηγές, έχει ήδη αποστείλει το κείμενο του διαγωνισμού στις Βρυξέλλες. Ο Αύγουστος, όμως, είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι υπηρεσίες της Κομισιόν υπολειτουργούν λόγω των θερινών διακοπών και συνεπώς δεν είναι εύκολη η μετάφραση του κειμένου στις 24 γλώσσες των κρατών-μελών.

Πάντως, οι σεισμικές έρευνες που έχει δώσει εντολή η ΕΔΕΥ στην PGS να κάνει νότια της Κρήτης και ανάμεσα σε Πελοπόννησο και Κρήτη, φωτογραφίζουν και την έκταση που έχει ζητήσει η κοινοπραξία των πετρελαϊκών εταιριών.

Δυσφορία για το μοντέλο «Production Share Agreement»

Πηγές πετρελαϊκών εταιριών που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων στη χώρα μας δεν κρύβουν τη δυσφορία τους με την αρχικώς διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου ΠΕΝ να ανοίξει θέμα εφαρμογής στις παραχωρήσεις το μοντέλο Σύμβασης Διάθεσης Παραγωγής - Production Share Agreement όπως αποκάλυψε προχθές το Euro2day.gr.

Όπως εξηγούν στελέχη τους, «η μορφή αυτή εφαρμόζεται σε κράτη που έχουν παραγωγή πετρελαίου και αφού πρώτα απέκτησαν εμπειρία. Κάτι τέτοιο», συνεχίζουν, «θα ήταν πολύ πρόωρο στη χώρα μας, όπου ακόμη δεν έχει γίνει ούτε καν μία γεώτρηση στα οικόπεδα, τα οποία ήδη έχουν παραχωρηθεί». Να σημειωθεί δε πως αυτή η σύμβαση προϋποθέτει το ελληνικό δημόσιο να έχει συστήσει ειδικό φορέα που θα έχει μερίδιο από την παραγωγή αλλά κυρίως να έχει και κεφάλαια να συγχρηματοδοτήσει την εκμετάλλευση κοιτάσματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαρροή του θέματος αυτού αιφνιδιάζει τους «παίκτες», οι οποίοι αφενός έχουν κάνει Συμβάσεις Μίσθωσης (Lease Agreement) και αφετέρου, τους δυνητικούς επενδυτές. Οι τελευταίοι φέρονται να είχαν κάνει με την κυβέρνηση συζητήσεις με δεδομένη την υπάρχουσα σύμβαση.   

Πάντως, το ΚΥΣΟΙΠ, χθες, με την ανακοίνωσή του και προφανώς μετά τις αντιδράσεις πετρελαϊκών εταιριών, επιδίωξε να μαζέψει... το θέμα: «Σχετικά με τα είδη των Συμβάσεων Παραχώρησης των προς έρευνα περιοχών, παραμένουν σε ισχύ οι τύποι παραχώρησης που προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τόσο η Σύμβαση Μίσθωσης (Lease Αgreement) όσο και η Σύμβαση Διάθεσης της Παραγωγής (Production Share Agreement - PSA), όμως σε αυτή τη συγκυρία ως ο πλέον ενδεδειγμένος προκρίνεται ο τύπος της Σύμβασης Μίσθωσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v