Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mέσω ΕΝΦΙΑ ανοίγει το taxinet για... e-πληρωμές

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν από τον επόμενο μήνα να πληρώνουν ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet τις οφειλές τους προς την Εφορία. Ποιες άλλες e-εφαρμογές έχει στα σκαριά η ΑΑΔΕ. Τι θα ισχύει για την καταβολή με δόσεις.

Mέσω ΕΝΦΙΑ ανοίγει το taxinet για... e-πληρωμές

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώνουν απευθείας μέσω του Taxisnet, τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με τη χρεωστική ή την πιστωτική τους κάρτα.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), είχε τεθεί στόχος η «υλοποίηση πληρωμών με κάρτες μέσω Taxisnet» να είναι έτοιμη έως τις 31 Ιουλίου 2017. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη, αλλά προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα τεστ κρίθηκε σκόπιμο να καθυστερήσει λίγο ακόμα να «ανέβει». Έτσι, η νέα εφαρμογή αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο όταν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Μέσω της εφαρμογής, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν απευθείας την κάρτα τους για την πληρωμή των φόρων, παρακάμπτοντας τα τραπεζικά γκισέ, ηλεκτρονικά ή μη. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα όμως, να «σπάνε» την οφειλή σε μηνιαίες δόσεις όπως μπορούν να κάνουν με τη χρήση της πιστωτικής τους μέσω της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται. Θα μπορούν απλώς, εύκολα, γρήγορα και κυρίως χωρίς τον κίνδυνο λαθών κατά την πληκτρολόγηση της Ταυτότητας Οφειλής να εξοφλούν την τρέχουσα δόση ή εφάπαξ την όποια φορολογική τους οφειλή, προφανώς χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.

Στα πλάνα της ΑΑΔΕ, όπως έχουν καθοριστεί με το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων.

Μεταξύ αυτών:

· Η ανάπτυξη ηλεκτρονικών Εφαρμογών Κεφαλαίου: Φόρου χρηματικής δωρεάς/ γονικής παροχής, φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φόρου κερδών από τυχερά παίγνια

· Η επέκταση της λειτουργικότητας του Taxisnet για: Εκτακτη Δήλωση Φ.Π.Α. (εμπρόθεσμη και εκπρόθεσμη) και Δήλωση Αποθεμάτων Μετάταξης.

· Η ανάπτυξη Ηλεκτρονικών βιβλίων καταχώρησης δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων

· Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα.

· Η προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων για την αυτοματοποιημένη βεβαίωση προστίμων εκπρόθεσμης αρχικής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και άλλων φόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v