Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τον ΔΕΣΦΑ

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για το 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Ποιοι είναι οι όροι που θέτει η κυβέρνηση για να προχωρήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Τα επόμενα βήματα του ΤΑΙΠΕΔ.

Εξι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τον ΔΕΣΦΑ

Εξι επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 66% που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ. 

Στη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται: με την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος από τα ακόλουθα έξι επενδυτικά σχήματα, έληξε σήμερα η προθεσμία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

· Η επενδυτική εταιρεία Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή θυγατρική της Macquarie Group Limited και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων σε υποδομές. Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δίκτυα μεταφοράς και διανομής αερίου. Η Macquarie έχει πλειοψηφικό μερίδιο στην Societa Gasdotti Italia. 

· Η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie. Οι τρεις πρώτοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Η Snam (με ποσόστο 50% στην κοινοπραξία) δραστηριοποιείται στην Ιταλία μέσω τριών θυγατρικών (Snam Rete Gas, Stogit και GNL Itali), οι οποίες αναλαμβάνουν την μεταφορά, διάθεση και αποθήκευση του φυσικού αερίου. Η Enagas Ιnternational είναι θυγατρική της Enagas S.A., μητρικής εταιρείας ενός ομίλου που δραστηριοποιείται στους τομείς της ανάπτυξης, κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας υποδομών αερίου. Η FLUXYS (με συμμετοχή 16,7% στην κοινοπραξία) είναι ένας όμιλος με έδρα το Βέλγιο που έχει μερίδιο σε πολλούς διαχειριστικές συστημάτων μεταφοράς στην Ευρώπη. Η ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie έχει μερίδιο και διαχειρίζεται διάφορες υποδομές φυσικού αερίου στην βορειοδυτική Ευρώπη.

· Ο διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. σε κοινοπραξία με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A. Η Transgaz είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ρουμανίας και λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 13.000 χιλιομέτρων. Το δίκτυο της συνδέεται με αυτό της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Η GRTgaz είναι ο γαλλικός διαχειριστής, με ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά μεταφοράς αερίου. Διαχειρίζεται δίκτυο 32.456 χιλιομέτρων.

· H ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A..Η εταιρεία έχει έδρα το Μουγκάρδος της Ισπανίας. Η εταιρεία είναι ένας ισπανικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς αερίου και είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ENTSOG. Μεταφέρει φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Ισπανία, διαχειριζόμενη 130 χιλιόμετρα του εθνικού δικτύου αγωγών, ενώ διαχειρίζεται και τον τερματικό σταθμό LNG στο Μουκγάρδος. 

· Η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS) η οποία διευθύνεται από τον Δημήτρη Αγουρίδη, ενώ επιτελική θέση έχει ο κ. Αγγελος Αγγέλου. H εταιρεία έχει έδρα τις ΗΠΑ και παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες σε σχέση με τις οπτικές ίνες, τους αγωγούς αερίου, τα ηλεκτρικά καλώδια και άλλες εγκαταστάσεις. Θα λειτουργήσει ως οικονομικός και χρηματοπιστωτικός εταίρος σε κοινοπραξία που αναμένεται να συσταθεί.

· H Powerglobe LLC από το Κατάρ, η οποία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Η εταιρεία έχει σαν στόχο να χρησιμοποιήσει το χρηματοοικονομικό κέντρο του Κατάρ για να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε καταριανές και διεθνείς εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς που ενδιαφέρονται για έργα παραγωγής ενέργειας από αέριο και LNG στην Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη. 

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού».

Σημειώνεται πως με βάση τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αγοραστής του ΔΕΣΦΑ πρέπει να κατέχει τη σχετική πιστοποίηση διαχειριστή από την Ε.Ε. ή ο επικεφαλής της κοινοπραξίας που θα εξαγοράσει τον ΔΕΣΦΑ να κατέχει την ίδια πιστοποίηση. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ. Σταθάκης επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και αναφέρθηκε σε τρεις προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη της τρέχουσας διαδικασίας:

* Σεβασμός του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της διαγωνιστικής διαδικασίας από όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες.

* Διασφάλιση ενός δίκαιου τιμήματος που να ανταποκρίνεται στην άριστη οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Ο προηγούμενος διαγωνισμός (400 εκατ. ευρώ) έχει ήδη θέσει μία βάση εκκίνησης.

* Διατήρηση της δημόσιας παρουσίας στην εταιρεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία της θα είναι πάντοτε συμβατή με όσα επιτάσσει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v