Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το σταγονόμετρο ξεπληρώνει τα «φέσια» το δημόσιο

Μόλις 334,5 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών εξόφλησε το δημόσιο στο α΄ εξάμηνο του έτους. Στα 5,134 δισ. τα συνολικά «φέσια» στην αγορά. Τί χρέη πληρώθηκαν τον Ιούνιο. Βελτίωση της κατάστασης αναμένεται από αυτό το μήνα.

Με το σταγονόμετρο ξεπληρώνει τα «φέσια» το δημόσιο

Με πολύ αργούς ρυθμούς γίνονται οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου στην αγορά, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Δεδομένων των μεγάλων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τις αρχές του έτους έως και τον Ιούνιο δεν κατάφερε να εξοφλήσει παρά μόνο 334,5 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα στο τέλος Ιουνίου να διαμορφώνονται σε 3,881 δισ. ευρώ, σχεδόν όσα ήταν δηλαδή στις αρχές του έτους (3,879 δισ. ευρώ).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιούνιο πληρώθηκαν 43,3 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης, 94,7 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων (στο άθροισμά τους οι υποχρεώσεις φτάνουν τα 1,252 δισ. ευρώ) και 43,1 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (συνολικά στο έτος έχουν καταβληθεί 164,7 εκατ. ευρώ).

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο τέλος Ιουνίου τα «φέσια» του δημοσίου στην αγορά διαμορφώθηκαν σε 5,134 δισ. ευρώ .

Η κατάσταση αναμένεται να αρχίσει να βελτιώνεται κυρίως από τον Αύγουστο μετά την εκταμίευση δόσης 800 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v