Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενενήντα προαπαιτούμενα κυνηγά η κυβέρνηση

Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι δεν θα τεθεί θέμα νέων δημοσιονομικών μέτρων στη νέα διαπραγμάτευση. Οι κινήσεις για νέες εξόδους στις αγορές και οι ανησυχίες για το ΔΝΤ. Πόσο «καθαρή» μπορεί να είναι η έξοδος από το μνημόνιο.

Ενενήντα προαπαιτούμενα κυνηγά η κυβέρνηση

Προς το παρόν επικρατεί νηνεμία. Αυγουστιάτικο κλίμα. Τα μελτέμια, όμως, δεν θα αργήσουν και μια πρώτη γεύση αναμένεται να λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.

Τότε προγραμματίζεται μια πρώτη επαφή του διαπραγματευτικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης και να καταγραφούν οι αρχικές προθέσεις των θεσμών.

Οι γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου θα βαρύνουν στον καθορισμό της ατζέντας των επαφών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για μία ακόμα έξοδο στις αγορές πριν η κυβέρνηση πέσει στα βαθιά της τρίτης αξιολόγησης.

Εκπλήξεις, στην παρούσα φάση δεν αναμένονται. Όταν το ΔΝΤ βέβαια παραμένει βασικός παίκτης, ποτέ, κανείς δεν μπορεί να ξέρει…

Τα επιδόματα

Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί η άποψη ότι τα βασικά αγκάθια στην τρίτη αξιολόγηση δεν αποκλείεται να ανακύψουν στο μέτωπο της αναδιάταξης του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, όπου οι περικοπές είναι δεδομένες στο πλαίσιο της γενικευμένης εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η υλοποίηση των 113 προαπαιτούμενων, της πρακτικής εφαρμογής μέτρων τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά θα πρέπει να χωνευτούν στην πράξη. Και στο μέτωπο αυτό, το μήνυμα που έστειλε προ ημερών στους συναδέλφους του υπουργούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με την ταχύτητα και τη συνέπεια υλοποίησης των δεσμεύσεων, έχει ιδιαίτερη αξία.

Νέα μέτρα

Η απόκλιση ανάμεσα στις προβλέψεις της κυβέρνησης (τις οποίες συμμερίζονται οι ευρωπαίοι) και του ΔΝΤ αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστούν μία παράμετρο η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε κλυδωνισμούς. Το ΔΝΤ δεν έχει μεταβάλλει την τελευταία πρόβλεψή του για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ (έχοντας αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσει τις προηγούμενες εκτιμήσεις του μετά το σούπερ πλεόνασμα του 2016), ενώ ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα προβλέπουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Παρ' όλα αυτά η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών είναι ότι δεν θα τεθεί ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων από την πλευρά του Ταμείου. Τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση.

Με βάση τα μηνύματα τα οποία έχει ήδη φροντίσει να στείλει το Ταμείο όμως, δεν αποκλείεται αρχές του 2018 να ζητήσει εμπροσθοβαρή εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου το 2019, μαζί με το μαχαίρι στις συντάξεις. Τότε όμως θεωρητικά θα βαδίζουμε στην τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Στόχος είναι η τρίτη αξιολόγηση να μην εξελιχθεί σε σήριαλ και έως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί 90 από τα 113 προαπαιτούμενα. Ένα από τα πιθανά σενάρια εξέλιξης των πραγμάτων προβλέπει ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως το Νοέμβριο ώστε έως την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, να ακολουθήσουν άλλες δύο.

Το σενάριο αυτό προέκριναν οι δανειστές και φέρεται να κερδίζει έδαφος και στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Η ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης άλλωστε, αναμένεται να στέλνει θετικά μηνύματα στις αγορές, στοίχημα κρίσιμο ώστε μην διαταραχθούν τα σχέδια τουλάχιστον τριών εξόδων στις αγορές τόσο για λόγους άντλησης ρευστότητας, όσο και για να εξομαλυνθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και να φτιαχτεί η καμπύλη των επιτοκίων.

Clean exit

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, του χρόνου τέτοια εποχή μετά από επτά χρόνια Μνημονίων η Ελλάδα θα προετοιμάζεται για την έξοδό της από το πρόγραμμα. Η επόμενη μέρα παραμένει ακόμα θολή. Ο Πρωθυπουργός έχει προδιαγράψει καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο πλην όμως στους κόλπους των δανειστών η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη.

Το πιθανότερο σενάριο των δανειστών σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει μετάβαση σε μία προληπτική γραμμή πίστωσης η οποία θα συνοδεύεται από μνημονιακούς όρους, αλλά σε σαφώς πιο light εκδοχή σε σχέση με τις αδυσώπητες περικοπές μισθών και συντάξεων και την εφιαλτική αύξηση των φόρων την τελευταία επταετία. Στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου, μεγάλα λόγια μέχρι σήμερα δεν έχουν ακουστεί. Είναι ακόμα νωρίς.

Στις δηλώσεις τους άλλωστε, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών είναι πιο συντηρητικοί σε σχέση με τους Πρωθυπουργούς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v