Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταξιδιώτες «low budget» έγιναν οι Ελληνες στο εξωτερικό

Ολοένα λιγότερα χρήματα διαθέτουν οι Έλληνες για ταξίδια στο εξωτερικό. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την τελευταία δεκαετία. Νέα μείωση των δαπανών καταγράφεται το 2017.

Ταξιδιώτες «low budget» έγιναν οι Ελληνες στο εξωτερικό

Περισσότερο από 50% έχουν περικόψει τις δαπάνες τους ανά διανυκτέρευση στα ταξίδια που πραγματοποιούν οι Έλληνες την τελευταία δεκαετία σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό το όνειρο των ταξιδιών εκτός συνόρων.

Σε μια χρονιά, μάλιστα, όπως η φετινή όπου  οι ελληνικές παραλίες γέμισαν ασφυκτικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με ξένους επισκέπτες (+13% οι αφίξεις και +14,2% οι εισπράξεις Ιουνίου) οι Έλληνες έχουν πάρει το ψαλίδι και  κόβουν  όσο μπορούν το κόστος των αποδράσεών τους εκτός συνόρων.

Το θέμα συνδέεται ευθέως και με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο των ταξιδιωτικών γραφείων. Κατάσταση η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει πως τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό διπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, αλλά οι συνολικές τους δαπάνες ανά ταξίδι «ψαλιδίζονται» διαρκώς.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2005 μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας πραγματοποίησαν συνολικά 3,6 εκατ. ταξίδια ενώ το 2016 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 7,2 εκατ. ταξίδια. Στο ίδιο διάστημα, ωστόσο, οι συνολικές τους δαπάνες για ταξίδια εκτός Ελλάδας διαμορφώθηκαν από 2,4 δισ. ευρώ το 205 σε 2 δισ. ευρώ το 2016.

Ενδεικτικό της περικοπής δαπανών που κάνουν, πλέον, οι Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι το γεγονός πως η μέση δαπάνη που πραγματοποιούν ανά διανυκτέρευση μειώθηκε από 155,3 ευρώ το 2005 σε 98,9 ευρώ το 2016. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, σύμφωνα και με παράγοντες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς, δεν οφείλεται μόνο στα νέα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια για τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στη διεθνή τάση που θέλει τους τουρίστες να πραγματοποιούν ολοένα περισσότερο ταξίδια χαμηλότερου κόστους.

Όπως δείχνουν, μάλιστα, τα προσωρινά στοιχεία πρώτου εξαμήνου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), παρότι οι δαπάνες τους για ταξίδια εκτός συνόρων μειώθηκαν κάτω από τα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο των τελευταίων χρόνων, αυτοί εξακολουθούν να ψαλιδίζουν τον προϋπολογισμό των ταξιδιών.

Έτσι, οι ταξιδιωτικές πληρωμές πρώτου εξαμήνου κατοίκων Ελλάδας στο εξωτερικό διαμορφώθηκαν από 966 εκατ. ευρώ το 2015 σε 939,6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η μείωση, μάλιστα, φαίνεται να είναι αρκετά σημαντική στα ταξίδια εξωτερικού που πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό, τουλάχιστον, καταγράφηκε στα στοιχεία Ιουνίου σύμφωνα με τα οποία οι  πληρωμές κατοίκων Ελλάδας διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 132,2 εκατ. ευρώ έναντι 173,5 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v