Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Φουντώνει ο ανταγωνισμός στον κλάδο υγείας

Νέους ανταγωνιστές στον κλάδο της υγείας βρίσκουν μπροστά τους οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα και οι κινήσεις για συνεργασία με το Δημόσιο μέσω του θεσμού των ΣΔΙΤ.

Ασφαλιστικές: Φουντώνει ο ανταγωνισμός στον κλάδο υγείας

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα έχουν στο εξής να ανταγωνιστούν μόνο μεταξύ τους για τη διάθεση προϊόντων υγείας, αλλά κατά κάποιον τρόπο και με τις ίδιες τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θα προσφέρουν «πακέτα υπηρεσιών υγείας» σε μεμονωμένα άτομα και σε ομάδες πελατών.

Από τη μια πλευρά, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος (εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες κλινικές) εξέδωσε την άνοιξη την κάρτα υγείας “Free Clinic”, η οποία μέσα από ένα πανελλήνιο δίκτυο θα επιδιώξει να προσφέρει είτε δωρεάν, είτε με μεγάλες εκπτώσεις, ευρεία σειρά πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας (η επιτυχία του εγχειρήματος θα αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου).

Και από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές (έχοντας πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα του claw back και του rebate) έχουν εντείνει τις πολιτικές εξωστρέφειάς τους, προτείνοντας σε μεγάλους και μεσαίους επιχειρηματικούς ομίλους την ομαδική «κάλυψη υγείας» των εργαζομένων τους, έναντι πολύ μεγάλων παροχών και εκπτώσεων. Όλα δείχνουν ότι η κινητικότητα αυτή θα ενταθεί κατά το επόμενο δωδεκάμηνο. Όσο και αν οι ιδιωτικές κλινικές δεν προσφέρουν προϊόντα ασφάλισης, στην πράξη οι συμφωνίες αυτές αποτελούν υποκατάστατο των ασφαλιστικών προϊόντων υγείας.

«Η αγορά είναι ανοιχτή και ο ανταγωνισμός ελεύθερος» υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς, συμπληρώνοντας: «Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν πιο ευέλικτες και πελατοκεντρικές. Το κρίσιμο σημείο είναι η ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους».

Ο κλάδος υγείας για τις ασφαλιστικές εταιρείες εξελίχθηκε ιδιαίτερα θετικά κατά τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στο ύψος της παραγωγής. Η αναξιοπιστία του κρατικού συστήματος και οι μειωμένες παροχές οδήγησαν σε διψήφιους ετήσιους ρυθμούς ανόδου της ζήτησης, με τα ελληνικά νοικοκυριά σε περίοδο κρίσης «να βάζουν πάνω απ’ όλα την υγεία τους».

Από την άλλη πλευρά όμως, οι ασφαλιστικές εταιρείες επλήγησαν από την αύξηση του ΦΠΑ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας (στο 24%), ενώ παράλληλα προσπάθησαν με κάθε τρόπο να κρατήσουν χαμηλά τα τιμολόγια, προκειμένου να παραμείνουν προσιτά για τους πελάτες τους σε περίοδο κρίσης.

Πέραν αυτών, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι διατεθειμένες να παίξουν ενεργότερο ρόλο στον χώρο της υγείας, καλώντας την κυβέρνηση να συνεργαστούν (με τη μορφή ΣΔΙΤ) προκειμένου να διαχειρίζονται οι ίδιες τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων.

Η υπόθεση αυτή ξεκινά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά παρά την πολιτική συγκατάθεση των τότε κυβερνήσεων, το ζήτημα δεν προχώρησε. Το «άνοιγμα» της σημερινής κυβέρνησης προς τα ΣΔΙΤ δημιουργεί παράθυρο διαλόγου με τις ασφαλιστικές εταιρείες για το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v