Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

900.000 πληρώνονται με καθυστέρηση έως 15 μηνών

Την ερχόμενη Δευτέρα παρουσιάζεται το σχέδιο νόμου για τις διεκδικήσεις δεδουλευμένων αμοιβών. Ποιες αλλαγές προβλέπει. Με καθυστέρηση έως και 15 μηνών η καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με μελέτη.

900.000 πληρώνονται με καθυστέρηση έως 15 μηνών

Σχέδιο νόμου για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων διεκδίκησης δεδουλευμένων αμοιβών θα παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα στους κοινωνικούς εταίρους και στη συνέχεια αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα με μελέτη σε τουλάχιστον 900.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά, η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας είναι:

1. Δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους, που σήμερα αποκλείονται.

2. Σύντομη δικάσιμος για την εκδίκαση των διαφορών αυτών.

3. Απαλλαγή του εργαζόμενου από την καταβολή δικαστικού ενσήμου όταν ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η απαλλαγή θα ισχύει για ποσά έως 200.000 ευρώ και προβλέπει την καταβολή μειωμένου δικαστικού ενσήμου 4 τοις χιλίοις, για το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που συμπληρώνουν την εικόνα της αγοράς εργασίας την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με τη μελέτη των κ. Ρομπόλη και Μπέτση, είναι ότι η ανασφάλιστη εργασία αφορά έναν στους 5 εργαζόμενους (500.000 εργαζόμενοι).

Περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται ως μισθωτοί, στην πράξη απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι.

Επίσης, περίπου 200.000 άτομα, ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, καταχωρίζονται ως μερικά απασχολούμενοι, ενώ το 38% των εργαζομένων έχει αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v