«Γκάζι» για την αξιολόγηση στην ΑΑΔΕ από τον Γ. Πιτσιλή

Η ΑΑΔΕ προχωρά στην εκπόνηση περιγραμμάτων θέσης για κάθε έναν από τις 11.700 υπαλλήλους της. Ακολουθεί το «καθηκοντολόγιο», συνοδευόμενο από σαφές πλαίσιο ικανοτήτων. Οι αντιδράσεις των εφοριακών και η μνημονιακή υποχρέωση.

«Γκάζι» για την αξιολόγηση στην ΑΑΔΕ από τον Γ. Πιτσιλή

Επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης των 11.700 υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (AADE) επιδιώκει η Διοίκηση της Αρχής, με τα περιγράμματα θέσης και την κανονιστική απόφαση να βρίσκονται πλέον σε ώριμη φάση.

Ο φάκελος «αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων» αναμένεται να ανοίξει για τα καλά μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά παράλληλα δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου και ο ασκός του Αιόλου.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί διάταξη νόμου με την οποία, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα μπλοκάρονται προαγωγές και κινητικότητα για όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν παραδώσουν τα φύλλα αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής ολοκληρώνουν την εκπόνηση περιγραμμάτων θέσης για κάθε έναν από τις 11.700 υπαλλήλους, ενώ ακολουθεί το «καθηκοντολόγιο», συνοδευόμενο από σαφές πλαίσιο ικανοτήτων.

Η αξιολόγηση αποτελεί μνημονιακή δέσμευση -για το δημόσιο εκκρεμεί από το 2016 και για τη νεοσύστατη ΑΑΔΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους-, αλλά ήδη οι αντιδράσεις είναι παραπάνω από έντονες. Πέρα από το γενικό μπλόκο της ΑΔΕΔΥ στη διαδικασία, οι εφοριακοί, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ, έχουν καλέσει όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να πραγματοποιήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, «για να αποφασίσουμε συλλογικά και δημοκρατικά μορφές πάλης».

Το σχέδιο Πιτσιλή απορρίφθηκε από τους συνδικαλιστές στα τέλη Ιουλίου, με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου να κηρύσσει «απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη διαδικασία». Στους κόλπους των εφοριακών όμως υπάρχουν και φωνές σύμφωνα με τις οποίες «η αξιολόγηση θα πρέπει να προχωρήσει». Δεδομένων των διαφωνιών που ήδη καταγράφονται, ενδεχομένως το αποτέλεσμα της συνδικαλιστικής κάλπης που θα στηθεί στα μέσα Οκτωβρίου να έχει βαρύνουσα σημασία.

Για τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θεωρείται κρίσιμο στοίχημα. Σε όλους τους τόνους έχει διαβεβαιώσει τους υπαλλήλους πως απολύσεις δεν προβλέπονται, ενώ εμφανίζεται βέβαιος πως ακόμα και όσοι ενταχθούν στο σύστημα κινητικότητας θα είναι ελάχιστοι. Ούτως ή άλλως, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ παραμένουν δραστικά υποστελεχωμένες.

«Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η κάθετη αξιολόγηση από τον προϊστάμενο προς τον υφιστάμενο αλλά και αντίστροφα, όπως και η αυτοαξιολόγηση» αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, περιγράφοντας ένα σχήμα κυκλικής αξιολόγησης 360 μοιρών με διαφανείς διαδικασίες.

Μετά τη δημιουργία περιγραμμάτων θέσεων εργασίας για κάθε μία από τις 11.700 θέσεις εργασίας σε συνάρτηση με συγκεκριμένο «καθηκοντολόγιο» και πλαίσιο ικανοτήτων, αξιολόγηση και κινητικότητα όπου χρειαστεί, στόχος είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η μετάβαση σε ένα βαθμολόγιο και στη συνέχεια σε ένα νέο μισθολόγιο, προκειμένου να διορθωθούν μισθολογικές αδικίες κυρίως σε βάρος των νεοπροσλαμβανόμενων.

Οι εφοριακοί επί του παρόντος συνεχίζουν να βλέπουν πίσω από την εφάπαξ αξιολόγηση, νέες διαθεσιμότητες και εξατομίκευση της μισθοδοσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v