Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύματα από Βερολίνο προς Αθήνα

Συνέχιση της προσπάθειας ζητούν Μέρκελ - Σόιμπλε. Ξανά «στον πάγο» η συζήτηση για το χρέος. Σε πολύ καλύτερη θέση η Ελλάδα, λέει η καγκελάριος. Κλείνει το μάτι για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαίο ΥΠΟΙΚ.

Μηνύματα από Βερολίνο προς Αθήνα

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα αλλά θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια εκπέμπει το Βερολίνο, λίγο πριν η χώρα μπει στην τελική ευθεία για τη γ’ αξιολόγηση.

«Αναφορικά με την ευρωζώνη έχουμε πολύ θετικά στοιχεία. Όλα τα κράτη-μέλη δείχνουν οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας», τόνισε η καγκελάριος στην καθιερωμένη της συνέντευξη Τύπου μετά το καλοκαίρι.

«Πιστεύω ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν ανησυχούσα πολύ περισσότερο και ευχόμουν στην Ελλάδα κάθε επιτυχία. Γνωρίζω ότι είναι πολύ πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από περισσότερες θέσεις εργασίας και στη συνέχεια, σταδιακά, από περισσότερη ευημερία».

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, η έκδοση του ελληνικού ομολόγου αύξησε την εμπιστοσύνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Β. Σόιμπλε, σε δική του συνέντευξη και ερωτηθείς γιατί δεν ζητά πια όπως στο παρελθόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απαντά: Σε αντίθεση με την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα τηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις δεσμεύσεις, τις οποίες η ίδια ανέλαβε. Για τον λόγο αυτόν η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση. Οι προσπάθειες ωστόσο δεν πρέπει να ατονήσουν».

Ωστόσο παρά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ο Β. Σόιμπλε απορρίπτει για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: «Προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Μια συζήτηση για ελάφρυνση θα έστελνε λάθος μήνυμα και η Αθήνα θα νόμιζε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με περισσότερη χαλαρότητα την κατάσταση. Εκτός αυτού δεν υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, μιας και οι όροι αποπληρωμής είναι αποδεκτοί. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα κούρεμα χρέους. Πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Το σημαντικότερο είναι ότι όσο οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν την ευθύνη της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής οφείλουν να επωμιστούν και τις όποιες συνέπειες».

«Ναι» από Μέρκελ για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

«Πιστεύω ότι η πρόταση του (υπουργού Οικονομικών) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ καλή», τόνισε από την πλευρά της η καγκελάριος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση που θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Υποστήριξε παράλληλα πως δεν έχει επί της αρχής κάτι κατά της υιοθέτησης του θεσμού Ευρωπαίου υπουργού Ανταγωνισμού αλλά θα πρέπει να καθοριστούν οι αρμοδιότητες. Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την ανταγωνιστικότητα της γηραιάς ηπείρου.

Οι σχέσεις με Τουρκία και η μεταναστευτική πολιτική

«Θα ήθελα να είχαμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα (…) Αυτή είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη φάση στις σχέσεις μας».

«Το αίτημά μας είναι ξεκάθαρο, όλοι οι Γερμανοί πολίτες που κρατούνται (στην Τουρκία) θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι», δήλωσε.

Για το προσφυγικό, τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν έχει κάνει το μάθημά της, η συμφωνία του Δουβλίνου δεν λειτουργεί, πρέπει να μεταρρυθμιστεί και οι υπουργοί Εσωτερικών (της ΕΕ) εργάζονται πάνω σε αυτό. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να διασφαλίσουν μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v