Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την ερχόμενη εβδομάδα η short list για ΔΕΣΦΑ

Ίσως και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου το «ξεσκαρτάρισμα» από το ΤΑΙΠΕΔ των υποψήφιων επενδυτών για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ.

Την ερχόμενη εβδομάδα η short list για ΔΕΣΦΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η short list του ΤΑΙΠΕΔ για τους τελικούς διεκδικητές του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Όπως αναφέρουν πηγές, η διοίκηση του Ταμείου θα συνεδριάσει το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να καταλήξει στα ονόματα των εταιριών που θα περάσουν στην επόμενη φάση της υποβολής προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του Διαχειριστή.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά χωρίς να έχουν συνάψει για την ώρα συμμαχίες με Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Οι «παίκτες» αυτοί είναι:  

· Η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS), η οποία διευθύνεται από τον Δημήτρη Αγουρίδη ενώ επιτελική θέση έχει ο Αγγελος Αγγέλου. H εταιρεία έχει έδρα τις ΗΠΑ και παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες σε σχέση με τις οπτικές ίνες, τους αγωγούς αερίου, τα ηλεκτρικά καλώδια και άλλες εγκαταστάσεις. Θα λειτουργήσει ως οικονομικός και χρηματοπιστωτικός εταίρος σε κοινοπραξία που αναμένεται να συσταθεί, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έχει δώσει στο Ταμείο.

· H καταριανή Powerglobe LLC, η οποία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Η εταιρεία έχει σαν στόχο να χρησιμοποιήσει το χρηματοοικονομικό κέντρο του Κατάρ για να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε καταριανές και διεθνείς εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς που ενδιαφέρονται για έργα παραγωγής ενέργειας από αέριο και LNG στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι στους στόχους που έχει θέσει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει ανταγωνισμός προσφορών στην τελική φάση του διαγωνισμού αλλά και τίμημα υψηλότερο από εκείνο των 400 εκατ. ευρώ που είχαν δώσει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ.

Από τους «μνηστήρες» που ξεχωρίζουν είναι η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι SnamS.p.A./Enagás Internacional S.L.U./Fluxys S.A./N.V. Nederlandse Gasunie. Οι τρεις πρώτοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Σοβαρή υποψηφιότητα θέτει και η συμμαχία του διαχειριστή του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τύχη της επενδυτικής εταιρείας Macquarie Infrastructureand Real Assets (Europe) Limited. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή θυγατρική της Macquarie Group Limited και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων σε υποδομές. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δίκτυα μεταφοράς και διανομής αερίου. Η Macquarie έχει πλειοψηφικό μερίδιο στη Societa Gasdotti Italia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v