Στα 5,435 δισ. αυξήθηκαν τα φέσια του δημοσίου σε ιδιώτες

Σημαντική αύξηση κατά 343 εκατ. σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούλιο. Διαμορφώθηκαν στα 5,435 δισ. ευρώ. «Πρωταθλητές» των χρεών oι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στα 5,435 δισ. αυξήθηκαν τα φέσια του δημοσίου σε ιδιώτες

«Έκρηξη» κατά 343 εκατ. ευρώ σημείωσαν τον Ιούλιο τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 5,435 δισ. ευρώ από 5,095 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου σε ένα μήνα που θα έπρεπε να έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση του ποσού. Από αυτά τα 269 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρων, κυρίως ΦΠΑ, που εκκρεμούν εδώ και πολλούς μήνες.

Από τα 5,435 δισ. ευρώ:

- Τα 2,303 δισ. ευρώ είναι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης εκ των οποίων 1,521 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ .

- Τα 1,521 δισ. είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων εκ των οποίων 963 εκατ. είναι άμεσοι φόροι και 394 εκατ. ευρώ έμμεσοι φόροι.

Σημειώνεται ότι το θέμα της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που αφορούν αποκλειστικά την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες εξετάζεται στο EwG. Ωστόσο την εικόνα των ληξιπρόθεσμων χειροτέρεψαν τα στοιχεία του Ιουλίου με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις επιστροφές φόρων κυρίως ΦΠΑ που εκκρεμούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v