Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

Στην τελική ευθεία η ενεργοποίηση του προγράμματος. Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκ μέρους των τραπεζών για τη συμμετοχή τους. Ανοιξε ο δρόμος για αποπληρωμή πάνω από 6.000 δικαιούχων του «Εξοικονομώ Ι».

Ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ κατ Οίκον»

Εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται σύμφωνα με στελέχη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) η ενεργοποίηση του «Εξοικονομώ ΙΙ».

Ήδη σήμερα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος των τραπεζών που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί στο πρόγραμμα, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και οι προτάσεις των ενδιαφερομένων, που θα αποτελέσουν τον σύμβουλο τεχνικής υποστήριξης της δράσης. Οπότε, με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, το πρόγραμμα μπορεί να «βγει στον αέρα» τον επόμενο μήνα.

Όπως ορίζει το πρόγραμμα, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά τελικό αποδέκτη (σ.σ. ιδιοκτήτη κατοικίας) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας να εκτιμούν ότι στο πρόγραμμα θα υπαχθούν περίπου 35.000 έως 40.000 κατοικίες.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος των κονδυλίων, το πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Εκ του ποσού αυτού, τα 292 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν τη δημόσια δαπάνη, δηλαδή την κρατική επιχορήγηση, και τα υπόλοιπα είτε από τραπεζικό δανεισμό, είτε από την ίδια συμμετοχή των ιδιοκτητών.

Χωρίς δάνειο

Η ουσιαστική διαφορά του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο είναι ότι δεν απαιτείται τραπεζικό δάνειο, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση για το προηγούμενο. Στο «Εξοικονομώ ΙΙ», όπως προαναφέρθηκε, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του σχεδίου αναβάθμισης μπορεί να ανέλθει στις 25.000 ευρώ και με δεδομένο ότι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να διαμορφωθεί στο 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού (σ.σ. λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια), τότε το μέγιστο ύψος της επιδότησης μπορεί να διαμορφωθεί στις 17.500 ευρώ.

Το επιπλέον ποσό (έως τις 25.000 ευρώ) καλύπτεται είτε από ίδια συμμετοχή ή από τραπεζικό δανεισμό. Στην περίπτωση που χορηγηθεί δάνειο, η διάρκεια της αποπληρωμής του καθορίζεται στα 4, 5 ή 6 έτη, με καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων την 31.12.2023. Το μέγιστο ύψος του δανείου μπορεί να είναι 25.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο (σταθερό) θα είναι 6%. Ωστόσο, επειδή προβλέπεται 100% επιδότηση του επιτοκίου από το ΕΤΕΑΝ, στην ουσία θα είναι άτοκο για τον δανειολήπτη.

Επιλέξιμες κατοικίες

Επιλέξιμη κατοικία για τις ανάγκες του προγράμματος είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτιρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

- Χρησιμοποιείται ως κατοικία.

- Φέρει οικοδομική άδεια.

- Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

- Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.

2. Αντικατάσταση συστημάτων σκίασης.

3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής.

4. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.

5. Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση τελικού αποδέκτη/τελικού ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας και συνολικά τις 25.000 ευρώ. Επιπλέον, καλύπτεται υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος, το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων και η αμοιβή του συμβούλου έργου.

Ο τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός καθορίζεται βάσει των προσκομισθέντων παραστατικών δαπανών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον επιλέξιμο προϋπολογισμό της απόφασης υπαγωγής καθώς και τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης του προγράμματος.

Οι ωφελούμενοι, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και το πλήθος των προστατευόμενων μελών τους, λαμβάνουν την αντίστοιχη επιχορήγηση σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα εισοδηματικά κριτήρια και είτε αναλαμβάνουν την πληρωμή του υπολοίπου ή μέρους του ποσού με ίδια κεφάλαια, είτε συνάπτουν δανειακή σύμβαση, εφόσον το επιθυμούν, για το υπόλοιπο ποσοστό του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου με 100% επιδότηση επιτοκίου.

Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί καθόλου δάνειο, τότε ο ωφελούμενος δεν λαμβάνει προκαταβολή, διενεργεί τις παρεμβάσεις και μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης και την προσκόμιση των παραστατικών δαπανών επί πιστώσει, υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημά του το ποσό της επιχορήγησης καθώς και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων. Μετά την πληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων, εκταμιεύεται η επιχορήγηση με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Πληρωμές και για το «Εξοικονομώ Ι»

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει και η αποπληρωμή περισσότερων από 6.000 δικαιούχων (σ.σ. επιλέγονται με τον αύξοντα αριθμό της αίτησης) που είχαν υπαχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα, καθώς χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 3039 τεύχος Β') η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, για την ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον».

Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Κωνσταντίνος Γαλιάτσος, «πλέον, μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, το Ταμείο θα προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των εγκριτικών αποφάσεων και την αποπληρωμή των δικαιούχων. Συνολικά οι επιπλέον νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν ανέρχονται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ».

Στόχος του νέου προγράμματος-γέφυρα είναι η κάλυψη επιπλέον αιτήσεων από αυτές που είχαν υποβληθεί το 2014 στο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω της ανεπάρκειας τότε των σχετικών κονδυλίων. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη υλοποιήσει τις παρεμβάσεις, ενώ όσοι δεν έχουν προχωρήσει, αφού ενημερωθούν ότι είναι επιλαχόντες, μπορούν να το κάνουν τώρα, υπό την προϋπόθεση τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ενδιάμεσο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, με την εξασφάλιση 75 εκατ. ευρώ, κάλυψε πάνω από 8.500 ωφελούμενους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v