Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου για να βγουν οι νέες συντάξεις πριν το 2018

Το χαμένο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου στην έκδοση των νέων συνταξιοδοτήσεων και ο νέος στόχος του Δεκεμβρίου. Γιατί το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να περάσουν υψηλές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις στο «δύσκολο» 2018. Οι υπερωρίες των ειδικών κλιμακίων.

Αγώνας δρόμου για να βγουν οι νέες συντάξεις πριν το 2018

Με τον στόχο για το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει ήδη χαθεί, στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ θέτουν νέα ορόσημα, προκειμένου έως το τέλος του χρόνου, οι συντάξεις σε αναμονή να μην ξεπερνούν τις 70.000. Και αυτό όχι μόνο για να απορροφήσουν σημαντικό μέρος από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον ESM, αλλά και για να μη μεταφέρουν στο 2018 μεγάλες υποχρεώσεις, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι μια δύσκολη δημοσιονομικά χρονιά.

Αναλυτικά, κατά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου εκδόθηκαν σχεδόν 20.000 νέες συντάξεις, με αποτέλεσμα ο στόχος για 63.000 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του τρέχοντος μήνα να θεωρείται ήδη χαμένος.

Πλέον, στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ επιδίδονται σε πραγματικό αγώνα δρόμου για την έκδοση τουλάχιστον των μισών από τις περίπου 130.000 αιτήσεις και την αποπληρωμή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε χιλιάδες συνταξιούχους, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον ESM.

Ο στόχος είναι διττός, καθώς τόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και το οικονομικό επιτελείο ευρύτερα δεν επιθυμεί να περάσουν στο «δύσκολο» 2018, όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ, δαπάνες συντάξεων του 2017, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τους δημοσιονομικούς στόχους του επόμενου έτους.

Αντίθετα, τα έσοδα του ΕΦΚΑ το τρέχον έτος φαίνεται πως είναι σε θετική τροχιά, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για το επόμενο διάστημα, που σαφώς θα είναι πιο δύσκολο. Ήδη, όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και έχει προϋπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο και τη διοίκηση του ταμείου, στις 29 Σεπτεμβρίου ο ΕΦΚΑ θα λάβει την πρώτη από τις τέσσερις ισόποσες δόσεις των 100 εκατ. ευρώ (η τελευταία θα είναι 95 εκατ. ευρώ) από τον «μικρό κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ.

Πρόκειται για ήδη προεξοφλημένη καταβολή 395 εκατ. ευρώ, η οποία όταν συμφωνήθηκε με τους δανειστές, οδήγησε στην αναπροσαρμογή του ελλείμματος του ΕΦΚΑ από 1,2 δισ. ευρώ σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία των εσόδων, κυρίως από εισφορές για τη μισθωτή απασχόληση, εντείνει την αισιοδοξία ότι το 2017 θα κλείσει με ισοσκελισμένο ισολογισμό.

Τρέχουν 2.000 στελέχη

Έτσι πλέον η μεγαλύτερη προσπάθεια περνά στον τομέα της έκδοσης των συντάξεων. Ήδη στη Διαύγεια ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των ονομάτων 2.000 υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που με μπόνους 250 ευρώ τον μήνα θα στελεχώσουν τα 100 κλιμάκια που έχουν δημιουργηθεί με αντικείμενο την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι των ειδικών κλιμακίων θα πρέπει να απασχολούνται εκτός του νόμιμου ωραρίου τους για την έκδοση συντάξεων, λαμβάνοντας μπόνους 250 ευρώ, εφόσον επιτύχουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ανά κλιμάκιο και υπάλληλο, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συντάσσονται εκθέσεις προόδου.

Η πρώτη, που έχει οριστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, προφανώς και θα αναθεωρεί τον στόχο, με την ελπίδα ότι έως το τέλος Νοεμβρίου, που θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου του 2017, να έχει απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου για τα ληξιπρόθεσμα. Τα κλιμάκια θα λειτουργήσουν για έξι μήνες και αν έως τότε δεν έχει ομαλοποιηθεί η διαδικασία απονομής των συντάξεων, τότε θα υπάρξει αντίστοιχη παράταση.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι η έκτακτη επιχορήγηση που διατίθεται από το δανειακό πρόγραμμα είναι 860 εκατ. ευρώ συν επιπλέον 325 εκατ. ευρώ, με τον χρόνο εκκαθάρισης του συνόλου των αιτήσεων να φθάνει πλέον έως τις 30/06/2018.

Να σημειωθεί ότι συνολικά σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 327.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και εφάπαξ. Όπως μάλιστα επεσήμανε ο πρώην υπουργός, αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γ. Βρούτσης, το υπουργείο Εργασίας διατηρεί «στο ράφι» 129.000 επικουρικές συντάξεις κόστους 650 εκατ. ευρώ, παρά τις μειώσεις 21%-40%, καθώς ούτε με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή επιλύεται το πρόβλημα με τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού του τμήματος της σύνταξης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v