Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕ: «Μην πυροβολείτε τις 26 εξορυκτικές επιχειρήσεις...»

Κίνδυνο διαφθοράς και εμπόδια με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το νέο λατομικό κώδικα, παρατηρεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφάλας. Χωρίς κριτήρια οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση των συμβάσεων εκμετάλλευσης, πρόσθετα περιβαλλοντικά τέλη φέρνουν οι διατάξεις.

ΣΜΕ: «Μην πυροβολείτε τις 26 εξορυκτικές επιχειρήσεις...»

Νέα εμπόδια στη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας φέρνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «έρευνα και εκμετάλλευση λατομικών ορυκτών», ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος εμφάνισης κρουσμάτων διαφθοράς.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφάλας στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους.

Το συγκεκριμένο σχέδιο «Λατομικός Κώδικας» δόθηκε τον Ιούλιο σε δημόσια διαβούλευση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου που εκπροσωπεί 26 μεγάλες εξορυκτικές εταιρίες, δημιούργησε μία συνολική αξία 2,3 δισ. ευρώ στη χώρα και απασχολεί άμεσα και έμμεσα περισσότερους από 116.000 εργαζόμενους.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κεφάλας, οι διατάξεις του νομοσχεδίου απέχουν σημαντικά από τις προσδοκίες του κλάδου όσον αφορά «στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης των υπεύθυνων επιχειρήσεων στους ορυκτούς πόρους, ενώ επιχειρείται η περαιτέρω επιβάρυνση με νέα περιβαλλοντικά τέλη, παρόλο που τα λατομεία καταβάλλουν ήδη σημαντικά ποσά στο ελληνικό δημόσιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση με τη μορφή μισθωμάτων και τελών για περιβαλλοντικά και κοινωφελή έργα».

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕ, το σχέδιο ναι μεν αυξάνει τη δυνατότητα εξόρυξης (ισχύς συμβάσεων) από τα 40 στα 70 χρόνια, εντούτοις δεν ικανοποιεί το αίτημα αφενός για εκμετάλλευση μέχρι το τέλος της ζωής του κοιτάσματος και αφετέρου παύουν να ισχύουν τα κριτήρια της διαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες των λατομείων ή μεταλλείων μετά τη λήξη της 40ετίας. Τα κριτήρια αυτά κατά τον κ. Κεφάλα είναι περιβαλλοντικά, η παραγωγή και οι πωλήσεις.

Ο ΣΜΕ θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο ο ιδιοκτήτης, είτε πρόκειται για δήμο ή ιδιώτη είτε για το δημόσιο, αποκτά μεγάλη ισχύ έναντι των μισθωτών, ενώ «πιθανόν να οδηγήσουν και σε καταστάσεις διαφθοράς και αδιαφανών συναλλαγών». Κι αυτό επειδή παύουν να καθορίζουν τις διαπραγματεύσεις τα οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Ο κ. Κεφάλας σημειώνει ακόμη ότι με τις νέες διατάξεις επιβάλλεται και τέλος ίσο με 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών, το οποίο θα κατευθύνεται στο «Πράσινο Ταμείο».

Οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΜΕ που σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 και με εξαγωγές άνω του 50% των προϊόντων που εξορύσσουν, θέτουν άλλα τέσσερα αιτήματα, όπως τα περιέγραψε ο πρόεδρος:

1. Ασφάλεια Δικαίου. Δεν είναι δυνατόν να έχουν εκδοθεί 16 αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ του επενδυτή κι εντούτοις εκείνος να συνεχίζει να εκδιώκεται, είπε ο κ. Κεφάλας, υπαινισσόμενος την «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

2. Δίκαιο φορολογικό καθεστώς, το οποίο να αναγνωρίζει ότι οι εταιρίες στην αρχή μιας εκμετάλλευσης επενδύουν πολλά χρήματα και στη συνέχεια εισπράττουν λίγα.

3. Απλό αδειοδοτικό καθεστώς που να επιβραβεύει τις συνεπείς επιχειρήσεις.

4. Το κράτος να αντιμετωπίζει τις εταιρίες ως ισότιμους συνομιλητές και όχι ως αποδιοπομπαίους τράγους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v