Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 5 δισ. ευρώ στο όριο χρηματοδότησης από τον ELA

Η επιστροφή καταθέσεων και οι κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών οδήγησαν την ΤτΕ να μειώσει το όριο χρηματοδότησης στα 33,9 δισ. ευρώ ή 5 δισ. ευρώ χαμηλότερα.

Βουτιά 5 δισ. ευρώ στο όριο χρηματοδότησης από τον ELA

Η ανοδική τάση που καταγράφεται στις καταθέσεις τους τελευταίους μήνες οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση του ορίου χρηματοδότησης από τον ELA.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, «στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 33,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 5 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ ή 8,7% τον Ιούλιο στα 34,6 δισ. ευρώ έναντι 37,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v