«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής βρίσκεται στο σωστό δρόμο αυστηροποίησης των κανόνων για την παραβατική συμπεριφορά εργοδοτών έναντι των εργαζομένων, ζήτημα που θίγει την ανταγωνιστικότητα αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα», τονίζει ο ΣΕΛΠΕ.
«Ορισμένα ωστόσο από τα μέτρα που υιοθετεί το νομοσχέδιο είναι πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, συμπληρώνει.
«Για παράδειγμα η εκ του αποτελέσματος ταυτοποίηση των παραβατικών, εξ ιδίας αιτίας, εργοδοτών με εκείνους που μοχθούν για να κρατήσουν την επιχείρησή τους όρθια και τις θέσεις εργασίας αμετάβλητες, θα προξενήσει αλυσιδωτές απρόβλεπτες συνέπειες.
Επιπλέον, η άδικη στοχοποίηση του έντιμου επιχειρηματία με την θεσμοθέτηση αυτοματοποιημένων εξώδικων και δικαστικών ενεργειών εναντίον του από τους ίδιους τους εργαζόμενούς του, στις περιπτώσεις μη υπαίτιας καταβολής δεδουλευμένων, γεννά εύλογα ερωτήματα για το αν και κατά πόσο η Πολιτεία νομοθετεί παίρνοντας μέτρα που να διαπνέονται από δικαιοσύνη για όλα τα μέρη ή πετά, χωρίς ουδεμία εξέταση ευθύνης, κυριολεκτικά στην πυρά όποιον σε αυτήν τη χώρα προσφέρει εργασία και αγωνιά για τη δημιουργία αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Παραμονές της 87ης ΔΕΘ η ελληνική Κυβέρνηση από τη μια, συναντά επιχειρήσεις και εντυπωσιάζεται από το επιχειρείν που παλεύει καθημερινά και συνεχίζει να είναι εδώ, να μεγαλουργεί, να επεκτείνεται και να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας ενάντια στην κρίση ενώ από την άλλη, στη Βουλή ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που ενεργοποιεί την διχόνοια στις επιχειρήσεις, υπονομεύοντας τα σημαντικότερα αγαθά που είναι ο διάλογος και η εργασιακή ειρήνη.
Απαιτούνται ως εκ τούτου ισόρροπες και καθαρές λύσεις γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται η ανάπτυξη, η πρόοδος και η ευημερία της χώρας», καταλήγει.