Αισιόδοξοι για την οικονομία Δραγασάκης-Παπαδημητρίου

Εχουμε εισέλθει σε μια φάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Θετικά τα μηνύματα από τους πρόδρομους δείκτες και τις επενδύσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας. Οι ενστάσεις του ΕΒΕΘ.

Αισιόδοξοι για την οικονομία Δραγασάκης-Παπαδημητρίου

«Το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία αλλάζει. Η οικονομία από τη βαθιά ύφεση έχει εισέλθει σε μια φάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τον ρυθμό και την ένταση της ανάκαμψης -αν θα είναι 1,5% ή 2%- όμως κανείς πλέον, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση θέλω να πιστεύω, δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτήν την αλλαγή τάσης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «η έρευνα και η καινοτομία για την κοινωνία» που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις αυτές υποστηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τερματισμό των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018, την επιτάχυνση του ειδικού καθεστώτος επιτροπείας που έχει επιβληθεί στη χώρα και το σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Έκανε δε λόγο για ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης με χαρακτηριστικά μια νέα παραγωγική ταυτότητα συμβατή με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, μια βιώσιμη οικονομική δομή με αύξηση της μεταποιητικής βιομηχανίας και των εξαγωγών στη σύνθεση του ΑΕΠ, μια ανάπτυξη συνεργασιών και πολιτικών για συγκεκριμένους κλάδους και μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα με την ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι αναγκαία και μια ανανεωμένη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εργασιακά λέγοντας ότι η εργασιακή «ζούγκλα» δεν αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας αλλά μοχλό ποιοτικής οπισθοδρόμησης και παγίδευσης της οικονομίας σε δραστηριότητες χαμηλής ειδίκευσης και προστιθέμενης αξίας. «Στο δικό μας σχέδιο, η αναβάθμιση της εργασίας καταλαμβάνει κεντρική θέση.

Και αυτή είναι μία στρατηγική επιλογή. Στόχος μας είναι η αναπτυξιακή δυναμική να έχει την εργασία και τη γνώση στον πυρήνα της» είπε και πρόσθεσε: «η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δεν μπορεί να στηριχθεί στα συντρίμμια της εργασίας, αλλά στην αυξημένη απασχόληση, τις ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε ένα περιβάλλον σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων και θέσπισης κανόνων προστασίας τους από την εργοδοτική αυθαιρεσία».

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί το ποιοτικό άλμα που χρειάζεται η χώρα θα πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία αλλά και την ίδια την κοινωνία. Για την έρευνα επισήμανε ότι ερευνητές που έφυγαν στο εξωτερικό μπορούν να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα και να λειτουργήσουν ως «γέφυρες» για τη συνεργασία με διεθνή ερευνητικά κέντρα ενώ τόνισε ότι η έρευνα δημιουργεί καθημερινά νέες δυνατότητες και πεδία καινοτομίας, εφόσον γεφυρώνει τις δυνατότητες που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση με το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό και τις εγχώριες δυνατότητες.

Για την κοινωνία είπε ότι οι δομές κοινωνικής προστασίας και η διαμόρφωση ενός νέου Κοινωνικού Κράτους, στη βάση της καθολικότητας και της ισονομίας, αποτελεί αναγκαία επένδυση και οργανικό συστατικό του αναπτυξιακού σχεδίου. Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη έχει θεσμοθετηθεί και αναπτύσσεται η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, προανήγγειλε την νομοθέτηση του πλαισίου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς και τις ενεργειακές κοινότητες, ενώ γνωστοποίησε ότι στη φάση του σχεδιασμού βρίσκεται η δημιουργία σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων.

Δ. Παπαδημητρίου: «Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία»

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου, έχοντας εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στη διάρκεια της ομιλίας του στο καθιερωμένο γεύμα εργασίας που παρέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ.

Απευθυνόμενος στα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι η οικονομία ανακάμπτει ταχύτατα σε όλα τα επίπεδα και παρέθεσε μια σειρά δεικτών που, όπως είπε, το επιβεβαιώνουν.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά η αύξηση του ΑΕΠ, για το 2017, θα υπερβεί το στόχο του 1,8% και μίλησε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης έναντι των θεσμών και των αγορών μετά το επιτυχές κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν πάνω από 300 μονάδες βάσης, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ), οι οποίες αποτελούν την ατμομηχανή της ανάκαμψης, το 2016, συνολικά αυξήθηκαν 170% έναντι του 2015 υπερβαίνοντας κατά 800 εκατομ. ευρώ τα επίπεδα εισροών του 2014, ενώ το α’ εξάμηνο του 2017 σημείωσαν νέα άνοδο 185% έναντι του α’ εξαμήνου 2016. Επισήμανε ακόμη ότι οι εξαγωγές αγαθών του α’ εξαμήνου 2017 είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν, τις τουριστικές εισροές να σημειώνουν νέο ρεκόρ το 2017 και το Γενικό Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής στην Ελλάδα να σημειώνει σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς «από ετήσια κάμψη -1,9% το 2014 πέρασε σε άνοδο 1% το 2015 και 2,5% το 2016, ενώ το α’ εξάμηνο 2017 σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση 6%, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2016».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, ο οποίος, τον Αύγουστο του 2017, κατέγραψε τιμή πάνω από το σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων και έκλεισε στις 52,2 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό εννέα ετών στην ανάπτυξη του κλάδου.

Σημείωσε ακόμη πως για πρώτη φορά εφέτος ανακάμπτει η οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο, ότι τα ιδιωτικά χρέη μειώθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ότι το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα μειώνεται σταδιακά, ότι αυξάνονται οι θέσεις εργασίας και μειώνεται η ανεργία.

Η πραγματική οικονομία

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, υπογράμμισε πως αυτή δεν συμβαδίζει με τη θετική κίνηση κάποιων δεικτών την οποία κάποιοι ερμηνεύουν ως σημάδι επανεκκίνησης. «Το συνεχώς μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κρατά χαμηλή την εσωτερική ζήτηση. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ρευστότητα, τους υψηλότερους φόρους και τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει φέρει ασφυξία στην αγορά και έχει οδηγήσει την οικονομία σε έναν υφεσιακό κύκλο. Αυτή είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Μπακατσέλος, προσθέτοντας πως «καθημερινά παρατηρείται κλείσιμο επιχειρήσεων οι οποίες λίγα χρόνια πριν ήταν υγιέστατες. Οι προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ είναι δυσοίωνες. Και βέβαια πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τη χρονική υστέρηση μέχρι να αποτυπωθεί πλήρως το αρνητικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ της χώρας από κάθε επιχείρηση που κλείνει. Με άλλα, λόγια η ύφεση της οικονομίας έχει σημαντική κεκτημένη ταχύτητα και ορμή και θα αργήσει ακόμη και ένα επενδυτικό σοκ να την επανεκκινήσει».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπενθύμισε ότι «πριν δύο χρόνια ο τότε υπηρεσιακός υπουργός οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε από αυτό εδώ το βήμα ότι η οικονομία χρειαζόταν 100 δισ. επενδύσεων για να επιστρέψει, σε βάθος 5ετίας, στα επίπεδα του 2009». Και ο κ. Μπακατσέλος πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι τι πετύχαμε στο μέτωπο αυτό τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν; Τι θα γίνει με την «Ελληνικός Χρυσός»; Γιατί δεν προχωράει η επένδυση του Ελληνικού;».

Μη βιώσιμο το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ «μπορεί η φοροεξόντωση του ιδιωτικού τομέα να είναι δημοσιονομικά ισοδύναμη με την αποφυγή της μείωσης του δημόσιου τομέα και τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά οι πιστωτές μας, είτε είναι οι εταίροι μας είτε οι αγορές, ότι αυτό το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι βιώσιμο».

Αργούμε τρομακτικά…

Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη… πρωτιά την οποία κατέκτησε η χώρα μας μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών σε ό,τι αφορά τη «σκιώδη» οικονομία, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν Γερμανίας, η παραοικονομία στην Ελλάδα για το 2017, ανέρχεται σε ποσοστό 21,5% του ΑΕΠ. Και συνέχισε: «Τοποθετήθηκαν επιτέλους τα πρώτα τέσσερα scanners σε σημαντικές πύλες εισόδου της χώρας και αξίζουν τα εύσημα στον κ. Πιτσιλή και στα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ήταν ένα πάγιο αίτημά μας τα τελευταία χρόνια. Τελικά χρειάστηκε να περάσουν τρεις πρωθυπουργοί για να τοποθετηθούν και λείπουν άλλα 11 για να καλύψουμε τα βόρεια σύνορά μας. Αργούμε τρομακτικά να πάρουμε και να υλοποιήσουμε αποφάσεις. Πόσες όμως επιχειρήσεις έκλεισαν στο μεταξύ λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού και πόσοι άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους; Πόσα χρήματα έχασε το κράτος από διαφυγόντες δασμούς και φόρους;».

Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε ακόμη στην αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία κάνοντας δυσθεώρητο το επιτόκιο δανεισμού της σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, μετακυλίεται και στο επιτόκιο δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.«Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι έχουμε τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη, αντιλαμβάνεται το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν εξ αρχής οι ελληνικές επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπακατσέλος στις παθογένειες που ταλαιπωρούν τη χώρα, την ώρα που έχει ανάγκη την προσέλκυση κεφαλαίων, παραγωγικών επενδύσεων και τουριστών. Μίλησε για την ασυδοσία, την ατιμωρησία και τη χαμηλή παραγωγικότητα του σπάταλου δημόσιου τομέα, που «συντηρούν το κατάλληλο κλίμα για διαπλοκή και διαφθορά και συνθέτουν μια κακή εικόνα προς τα έξω που μόνο βλάπτει τη χώρα μας».

Αδυνατούμε ή δεν επιθυμούμε…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ «το πρόβλημα είναι ότι αδυνατούμε ή μάλλον δεν επιθυμούμε να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις». Κι έθεσε δύο ερωτήματα: «Πώς βγήκαν οι άλλες χώρες από τα μνημόνια κι εμείς είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμη σε επιτροπεία; Ως πότε θα τρώει τις σάρκες του ο ‘Ελληνας φορολογούμενος;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v